Vaihtoehtoja ihmiskaupalle

Toisenlaisia tarinoita on FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n kehitysviestintähanke, joka tiedottaa Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan juurisyistä sekä kehittää nigerialaisten kumppanijärjestöjen kanssa kestäviä toimeentulomahdollisuuksia nuorille naisille Nigeriassa.

Tuoreimmat kuulumisemme voit lukea blogistamme hieman alempaa tältä sivulta kehitysyhteistyön kuvauksen jälkeen!

Hankkeiden toteuttaja Suomessa: FinnWID - Naiset kehitystyössä ry

FinnWID – Naiset kehitystyössä ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton asiantuntijajärjestö. Vapaaehtoisten ylläpitämä järjestö on avoin kaikille sukupuolten tasa-arvosta, naisten asemasta ja kehitysyhteistyöstä kiinnostuneille. FinnWID ry on työskennellyt sukupuolten tasa-arvon ja kehitysyhteistyön parissa vuodesta 1990 lähtien. Vuodesta 2017 lähtien FinnWID ry on keskittynyt erityisesti ihmiskaupan vastaiseen toimintaan.

Ehkäisemme Ihmiskauppaa yhteistyössä ENCATIP:in kanssa

Yhteistyökumppanimme Nigeriassa on Edo State NGO Coalition Against Trafficking in Persons (ENCATIP), joka on vuonna 2003 perustettu kuuden kansalaisjärjestön muodostama koalitio. Kaikki koalition jäsenjärjestöt ovat erikoistuneet ihmiskaupan ehkäisemiseen, tasa-arvon edistämiseen sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamiseen.

Naisten heikko yhteiskunnallinen asema, köyhyys sekä koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksien puute ovat pääsyitä sille, miksi ulkomaille lähteminen vaikuttaa usein ainoalta mahdolliselta tavalta parantaa omaa elämää ja perheen toimeentuloa. Siksi kestävien toimeentulomuotojen kehittämisellä on keskeinen rooli ihmiskaupan ehkäisemisessä.

koulutusta haavoittuvimmassa asemassa oleville tytöille

Muun muassa köyhyydestä johtuva koulupudokkuus ja siihen liittyvä vaihtoehdottomuus ovat merkittäviä syitä sille, että tytöt lähtevät etsimään toimeentuloa ulkomailta. UNICEF:in mukaan Nigeriassa on lähes 10 miljoonaa lasta koulun ulkopuolella ja esimerkiksi yläasteen aloittaa vain alle puolet tytöistä.

Tammikuussa 2020 aloitimme koulutusyhteistyön ENCATIP:in kanssa. Tuimme ensimmäisenä vuonna nuorille naisille suunnattua tietokonekoulutusohjelmaa, joka järjestettiin koalition jäsenjärjestön Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa. Vuonna 1999 perustetulla järjestöllä on pitkä kokemus ihmiskaupan vastaisesta työstä, ja se on toteuttanut aikaisemmin ihmiskauppaa ehkäiseviä hankkeita muun muassa YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston ja UNICEF:in sekä useiden eurooppalaisten järjestöjen tuella.

Vuonna 2021 tietokonekoulutusohjelman lisäksi valittavana oli myös ompelijan opintokokonaisuus, ja tänä vuonna koulutusaloja on kehitetty edelleen opiskelijoiden toiveiden perusteella. Vuonna 2022 valittavina opintosuuntina olivat ompelijan ja ravintola-alan opinnot. IT-opinnot oli integroitu osaksi molempia opintosuuntia. Vuonna 2023 emme aloita uusia kursseja, vaan tuemme edellisen vuoden opiskelijoiden työllistymistä.

Koulutukseen on valittu nuoria naisia, jotka ovat erityisessä vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi esimerkiksi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Idia Renaissancen järjestämän koulutusohjelman kautta he saavat ammatillisen koulutuksen perheen taloudellisesta asemasta riippumatta.

Hankettamme ovat vuosina 2020-2022 tukeneet muun muassa Eduix Oy, Turun ylioppilaskunnan kehitystyhteistyösiipi, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Maailmanpyörä Koroinen ry sekä lukuisat yksityishenkilöt.

Tule mukaan tekemään vaihtoehtoja ihmiskaupalle! Voit tukea työtämme liittymällä FinnWID - Naiset kehitystyössä ry:n jäseneksi.

Toisenlaisia tarinoita -Blogi

Tässä osiossa kerromme hankesuunnittelun ja kampanjan kuulumisia. Blogia kirjoittavat Toisenlaisia tarinoita -kampanjaan ja Nigeriassa toteutettavaan kehitysyhteityöhankkeeseen osallistuvat FinnWID - Naiset kehitystyössä ry:n aktiivit.

 
 

 23.5.2022 - teksti: Anna Kuokkanen, kuvat: Omoregie Osakpolor

Koulutusyhteistyöhankkeen evaluaation tuloksia

FinnWID aloitti koulutusyhteistyön nigerialaisen ENCATIP-järjestökoalition (Edo State NGO Coalition Against Trafficking in Persons) kanssa syksyllä 2019, jolloin suunnittelimme tietokonekoulutusohjelman yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa.

Koulutusohjelma aloitettiin alkuvuodesta 2020. Koronapandemian aiheuttamista rajoituksista ja katkoksista huolimatta koulutus saatiin totoutettua onnistuneesti. Vuonna 2021 koulutusohjelmaa kehitettiin niin, että opiskelijoiden oli mahdollista suorittaa tietokonekoulutuksen vaihtoehtona ompelijan opinnot. IT-koulutukseen osallistui vuonna 2021 seitsemän opiskelijaa ja ompelijakoulutukseen kaksi.

 

Ompelijaopiskelijat Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksen luokassa syksyllä 2021.

 

Koska haluamme kehittää koulutusta pitkäjänteisesti, teetimme viime vuoden lopulla evaluaation Nigerian hankkeesta ulkopuolisella arvioitsijalla.

Evaluaation tulokset olivat varsin positiiviset. Hanke on saavuttanut päätavoitteensa; koulutukseen osallistuneet haavoittuvassa asemassa olevat nuoret naiset ovat koulutuksen kautta parantaneet osaamistaan ja tätä kautta taloudellista asemaansa. Koulutukseen osallistuneet ovat olleet tyytyväisiä koulutukseen. Osa opiskelijoista oli jo tienannut pieniä tuloja uusien taitojensa avulla, ja monen kiinnostus omien taitojen kehittämiseen edelleen oli kasvanut.

Hankkeen kehittämisideoiksi mainittiin muun muassa yhteistyön tiivistäminen paikallisen yhteisön, viranomaisten ja kansalaistoimijoiden kanssa, hyödynsaajien kannustaminen toimimaan yhteisöissään ”muutosagentti”-roolissa, opiskelijoiden työllistymisen ja yrittäjyyden tukeminen stipendeillä, laajemman koulutusvalikoiman tarjoaminen opiskelijoille sekä FinnWIDin roolin kasvattaminen opiskelijavalinnoissa.

 
 

Cynthia Odogwu viimeistelemässä kurssilla tekemäänsä mekkoa.

Myös FinnWIDin Nigeria-työryhmässä toimiville vapaaehtoisille teetettiin kysely joulu-tammikuussa 2021-2022. Kyselyn keskeiset tulosten mukaan vapaaehtoiset ovat olleet toimintaan ja yhteistyöhön enimmäkseen tyytyväisiä. Etenkin vapaaehtoisten välistä yhteistyötä arvostettiin ja moni koki voivansa ehkäistä ihmiskauppaa toimimalla FinnWIDin hankkeessa.

Kehittämiskohteiksi nostettiin yhteistyön koordinointi ja vastuunjako, aikataulutus ja toimenpiteiden ennakointi, tiedonkulku ja uusien vapaaehtoisten innostaminen mukaan toimintaan, kumppanijärjestön kanssa viestiminen, opiskelijoiden työllistymisen tukeminen koulutuksen jälkeen, koulutuksen muu sisältö (esim. yrittäjyyskasvatus) sekä ihmiskaupan asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden roolin vahvistaminen toiminnassa.

IT-kurssin opiskelijat luokassa.

Vuonna 2022 FinnWIDin rahoittamaa koulutuskokonaisuutta kehitetään edelleen yhteistyössä ENCATIP-koalition kanssa. Evaluaation tulosten mukaisesti kurssien sisältöjen räätälöidään edelleen paremmin opiskelijoiden tarpeisiin sopiviksi. Digitaitojen opetus sisällytetään muihin opintoihin, eikä se jatku tänä vuonna omana koulutusohjelmanaan.

Myös opetusohjelmasta valmistuneita opiskelijoita tuetaan jatkossa entistä enemmän muun muassa harjoittelujen kautta, jotta he työllistyisivät ja saisivat koulutuksesta kaiken mahdollisen hyödyn.

Vuonna 2022 FinnWID jatkaa koulutusyhteistyötä ja tukee Benin Cityssä neljää uutta opiskelijaa, kahta ravintola-alan opiskelijaa ja kahta ompelijaopiskelijaa. Tämän lisäksi jatketaan kolmen viime vuonna koulutusohjelman suorittaneen opiskelijan opintojen ja harjoittelujen tukemista. Ompelijalinjalla opiskelleille hankitaan ompelukoneet, jotta he pystyvät työllistämään itsensä. Myös uusia, tänä vuonna aloittavia opiskelijoita pyritään tukemaan pitkäjänteisesti.

Hankkeen evaluaation voit lukea kokonaisuudessaan PDF-muodossa.

 
 

 9.9.2021 - teksti: Johanna Virtanen, kuvat: Bolatito Ironbar

Koulutushankkeemme kuulumisia Nigerian Benin Citystä

Kehitysyhteistyöhankkeemme Nigerian Benin Cityssä jatkuu, ja yhteistyö on kehittynyt koronan aiheuttamista haasteista huolimatta hyvin.

Hankkeemme tarjoaa haavoittuvassa asemassa oleville nuorille naisille ammatillista koulutusta ja yrittäjyystaitoja. Tyttöjen ja naisten toimeentulon mahdollisuuksien tukeminen ehkäisee naisten joutumista ihmiskaupan uhreiksi, sillä köyhyys ja työttömyys ovat merkittäviä syitä sille, miksi nuoret tarttuvat hyväksikäyttäjien tarjouksiin.

Nimetön-1.jpg

Nigerialaisen kumppanijärjestömme projektikoordinaattori Bolatito Ironbar on tänäkin vuonna vastannut koulutusyhteistyön hallinnosta, suunnittelusta, arvioinnista sekä opiskelijoiden tukemisesta opintojen aikana. Kuukausittaisen yhteydenpidon kautta olemme voineet seurata kurssien ja harjoitteluiden edistymistä sekä opiskelijoiden taitojen kehittymistä.

Koulutusyhteistyömme tärkeänä apuna ja asiantuntijana Suomessa toimii Itohan Okundaye, joka on tarjonnut osaamistaan niin toimintaympäristöön kuin riskiryhmässä olevien nuorten naisten elämäntilanteeseen liittyen.

Nimetön-3.jpg

Tänä vuonna FinnWIDin tukemaan koulutukseen osallistuvista naisista neljä valitsi IT-kurssin ja kaksi ompelukurssin. Ompelukurssin opiskelijat ovat edistyneet taidoissaan hyvin. He ovat valmistaneet housuja, t-paitoja ja lasten mekkoja, ja harjoittelevat parhaillaan hameiden tekemistä. Ompelukurssi on käytännönläheinen ja tarjoaa opiskelijoille valmiudet perustaa oma yritys.

IT-koulutuksen ensimmäinen kurssi tarjoaa tietokoneen käytön perustaidot. Koulutukseen sisältyy myös harjoittelujakso, joka vahvistaa opiskelijoiden työelämätaitoja ja tukee heidän työllistymistään. Koulutuksen puoliväliin sijoittuvan harjoittelujakson jälkeen alkaa jatkokurssi, jolla opittuja taitoja syvennetään.

Bolatito Ironbarin mukaan opiskelijat ovat saaneet tämän vuoden koulutusten aikana paljon palautetta edistymisestään ja heidän itseluottamuksensa on kehittynyt huomattavasti. He uskaltavat nyt puolustaa työtään ja kertoa virheistään, mutta toisaalta myös tuoda esiin niitä asioita, joissa haluaisivat kehittyä ja oppia lisää.

Olemme iloisia, että olemme pystyneet tänä vuonna laajentamaan koulutustarjontaa. Lisäksi toteutamme koulutusyhteistyöstä arvioinnin, jonka pohjalta jatkamme yhteistyön kehittämistä. Otto A. Malmin lahjoitusrahasto myönsi kesällä apurahan FinnWIDin hanketyöhön ja sen kehittämiseen, suurkiitos siitä! Tämän vuoden työtä on tukenut myös Eduix Oy sekä lukuisat yksityishenkilöt.

Suomessa hanketyötä tehdään kokonaan vapaaehtoisvoimin, ja kuka tahansa voi tulla mukaan FinnWIDin toimintaan matalalla kynnyksellä. Lue lisää, miten voit osallistua toimintaan.

 
 

30.7.2021 - teksti: Anna Kuokkanen ja Itohan Okundaye, kuva: UN WebTV

Ihmiskaupasta selviytyneet on otettava entistä vahvemmin mukaan ihmiskauppaa ehkäisevään työhön

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä ihmiskaupan vastaista päivää. Päivän teema on tänä vuonna "Victims Voices Lead the Way", eli ihmiskaupan uhrien äänet näyttävät suuntaa ihmiskaupan vastaiselle työlle.

Olemme Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa erittäin ylpeitä siitä, että Itohan on mukana YK:n järjestämässä ihmiskaupan vastaisen päivän tilaisuudessa panelistina.

Tämä on itse asiassa jo toinen YK:n tilaisuus tässä kuussa, jossa Itohan puhuu. Heinäkuun alussa hän oli puhujana YK:n yleisistunnon sidosryhmäkuulemisessa, joka oli osa globaalin ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman suunnittelua. Tapaaminen valmisteli myös marraskuussa järjestettävää YK:n ihmiskauppaa käsittelevää yleisistuntoa, jossa käsitellään ihmiskauppaa.

Itohan pitämässä puheenvuoroaan YK:n yleisistunnossa.

Itohan pitämässä puheenvuoroaan YK:n yleisistunnossa.

Tärkein syy sille, että Itohan on päässyt puhumaan merkittävillä kansainvälisillä areenoilla, on hänen jäsenyytensä Etyjin ihmiskaupasta selviytyneiden neuvostossa, joka aloitti toimintansa tämän vuoden tammikuussa. Neuvoston perustamisen taustalla oli oivallus siitä, että ihmiskauppaa ehkäisevää työtä on usein tehty osallistamatta ihmiskaupan uhreja työhön juuri millään tavalla. Heidät on pitkään nähty ensisijaisesti uhreina, joiden ei ole ajateltu voivan toimia yhteiskunnallisesti.

Nyt tähän on kuitenkin tullut muutos. Ensimmäiseen ihmiskaupasta selviytyneiden kansainväliseen neuvostoon kuuluu 21 jäsentä Etyjin eri jäsenmaista. Kaikki jäsenet ovat entisiä ihmiskaupan uhreja. Neuvoston tärkeä tehtävä on lisätä ihmiskaupasta selviytyneiden vaikutusmahdollisuuksia ihmiskauppaa ehkäisevässä työssä. Neuvosto tarjoaa neuvontaa, ohjausta ja suosituksia Etyjille ja sen jäsen maille ihmiskauppaa koskevissa kysymyksissä sekä muun muassa lainsäädännössä.

Kuten Itohanin saamat merkittävät puhujapyynnöt YK:sta osoittavat, ihmiskaupasta selviytyneiden neuvosto on myös alusta, joka vahvistaa ihmiskaupasta selviytyneiden vaikutusmahdollisuuksia. Itohan on ollut erittäin iloinen saamistaan puhujatilaisuuksista, koska hän on haaveillut pitkään siitä, että pääsisi vaikuttamaan ihmiskauppaa ehkäisevään työhön kansainvälisesti.

Erilaisten vaikutusmahdollisuuksien antamisen lisäksi ihmiskaupasta selviytyneiden neuvosto tarjoaa jäsenilleen koulutuksia sekä ihmiskauppaan liittyvistä kysymyksistä että siitä, miten heistä voi tulla entistäkin taitavampia vaikuttajia ihmiskauppaa ehkäisevässä työssä. Itohan kokee, että neuvoston tarjoamat seminaarit, luennot ja koulutukset ovat auttaneet häntä kehittymään ammatillisesti.

Ihmiskaupasta selviytyneiden neuvosto tarjoaa myös mahdollisuuksia verkostoitumiseen sekä muiden ihmiskaupasta selviytyneiden että muiden ihmiskapan vastaista työtä tekevien toimijoiden kanssa.

Itohan toivoo, että hän saa neuvoston kautta jatkossakin tilaisuuksia puhua ihmiskaupasta entistä laajemmille yleisöille. Hänen mielestään on kuitenkin tärkeää, että keskustelut johtaisivat konkreettisiin muutoksiin ihmiskauppaa koskevassa lainsäädännössä ja käytännöissä. Pelkkä keskustelu ja asian esillä pitäminen ei riitä.

FinnWID onnittelee Itohania lämpimästi näistä hienoista mahdollisuuksista! YK:n hmiskaupan vastaisen päivän tilaisuuden 30.7. klo 17.30 Suomen aikaa voi katsoa UNWebTV:stä.  Itohanin edelllisen puheenvuoron YK:ssa voi katsoa samalta sivustolta löytyvästä videotallenteesta. Itohanin puhe kuullaan kohdassa 00:59.

 
 

22.4.2021 - teksti: Elina Hiipakka, kuvat: Anna Kuokkanen, Idia Renaissance, Anne Pauna

FinnWIDin koulutusyhteistyö Nigeriassa saa jatkoa

Huhtikuussa vietetään jälleen kansainvälistä Girls in ICT -päivää, joka juhlii tänä vuonna 10-vuotispäivää. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta teknistieteellisten ammattialojen eriytymisestä sukupuolen mukaan, kehittää alojen koulutusta ja kannustaa useampia tyttöjä ja naisia valitsemaan teknisten alojen koulutuspolkuja.

Viime vuonna käynnistyi FinnWIDin hanke, joka tukee nuorten naisten digitaitoja Nigeriassa, ja poikkeuksellisista ajoista huolimatta saavutimme hyviä tuloksia. Koulutus paitsi parantaa nuorten naisten digitaitoja, myös kehittää heidän toimeentulomahdollisuuksiaan ja siten vähentää riskiä joutua ihmiskaupan uhriksi.

Kumppanijärjestömme koulutuskeskus Benin Cityssä.

Kumppanijärjestömme koulutuskeskus Benin Cityssä.

Yhteistyö nigerialaisten kumppanijärjestökoalitiomme Edo State NGO Coalition Against Trafficking in Persons (ENCATIP) kanssa kanssa alkoi jo vuonna 2017, ja viime vuonna ensimmäiset FinnWIDin rahoittamat opiskelijat saivat koulutusta kumppanijärjestömme koulutuskeskuksessa. Järjestökoalitio vastaa opiskelijoiden valitsemisesta koulutukseen. Olemme myös palkanneet kumppanijärjestöömme nigerialaisen projektikoordinaattorin, joka vastaa koulutusyhteistyön hallinnosta, suunnittelusta, arvioinnista ja opiskelijoiden tukemisesta. 

Viime keväänä neljä nuorta naista suoritti ensin kolmen kuukauden pituisen tietokoneen käytön peruskurssin, jolla he kehittivät perustason digitaitoja, kuten Microsoft Office -ohjelmiston käyttöä. Opiskelijat majoittuivat järjestökoalition turvatalossa ja saivat taskurahaa, jolla he kattoivat peruselinkustannuksiaan. Tällä halusimme taata opiskelijoille mahdollisuuden keskittyä opintoihin ilman painetta osallistua ansio- tai kotitöihin kurssin ohella.

Tietokonekurssin opiskelijoita oppitunnilla keväällä 2020.

Tietokonekurssin opiskelijoita oppitunnilla keväällä 2020.

FinnWID tuki rahallisesti myös kuukauden pituista työharjoittelua, jonka kolme opiskelijaa suoritti paikallisessa business centerissä. Opiskelijat olivat tyytyväisiä harjoitteluun ja siihen, että he saivat uusia työelämätaitoja. Harjoittelun jälkeen he suorittivat kolmen kuukauden jatkokurssin, jonka aikana he syvensivät tietokonetaitojaan. Opiskelijat kokivat osan jatkokurssin sisällöistä taitoihinsa nähden liian haastavaksi, joten jatkossa kurssien sisältöjä tulee muokata paremmin opiskelijoiden lähtötasoon soveltuvaksi. 

FinnWID hankki kumppanijärjestölle myös kolme kannettavaa tietokonetta ja langattoman nettiyhteyden, joilla opiskelijat saivat harjoitella kurssilla oppimiaan asioita omien aikataulujen mukaan, mikä oli etenkin poikkeusolojen aikana tärkeää. Tietokoneet ovat myös tulevien opiskelijoiden käytössä kurssin aikana.

Kumppanijärjestömme Idia Renaissancen arvion mukaan opiskelijat kokivat koulutuskokonaisuuden hyödylliseksi ja työllistymismahdollisuuksiaan parantavaksi. Viime vuoden kokemusten pohjalta on hyvä kehittää ja syventää yhteistyötä. 

FinnWIDin tukemien opiskelijoiden harjoitustöitä jatkokurssilta, joka käsitteli muun muassa digimarkkinointia ja graafista suunnittelua.

FinnWIDin tukemien opiskelijoiden harjoitustöitä jatkokurssilta, joka käsitteli muun muassa digimarkkinointia ja graafista suunnittelua.

Toukokuussa Benin Cityssä käynnistyvät uudet koulutusjaksot, johon valitaan nuoria naisia, jotka ovat taustansa ja elämäntilanteensa vuoksi vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi. Tänä vuonna lisäämme opiskelijoiden valinnanmahdollisuutta laajentamalla kurssivalikoimaa, jotta voimme huomioida paremmin opiskelijoiden kiinnostuksen kohteita ja yksillöllisiä tarpeita.

Neljä nuorta tulee suorittamaan jälleen tietokonekurssit ja kaksi nuorta saa ompelijakoulutuksen. Lisäksi kaksi opiskelijaa aloittaa tapahtumajärjestämisen opintokokonaisuuden kesällä, mikäli saamme siihen tarvittavan rahoituksen. Tavoitteenamme on myös tarjota opiskelijoille mahdollisuus suorittaa työharjoitteluja. 

IT-osaamisen lisääminen on erityisen tärkeä tulevaisuuden investointi digitalisoituvassa maailmassa, ja digitaitoja voi hyödyntää mitä erilaisimmissa tehtävissä. Tarjoamalla tietokoneopintoja nuorille naisille Benin Cityssä haluamme viestittää heille, että teknistieteelliset alat tarjoavat myös naisille lukuisia mielenkiintoisia uusia taitoja ja ennen kaikkea työmahdollisuuksia. 

Tue koulutusyhteistyötämme. Tehdään yhdessä toisenlaisia tarinoita!

 
 

25.1.2021 - teksti: FinnWID, kuva: Anna Kuokkanen

Tiedote: Ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye valittu ensimmäiseen kansainväliseen ihmiskaupasta selviytyneiden valtuustoon

Itohan Okundaye, 30, on mukana Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) perustamassa ensimmäisessä kansainvälisessä ihmiskaupasta selviytyneiden valtuustossa, joka lanseerataan maanantaina 25.1.2021.

Valtuusto avustaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä ihmiskauppaa ehkäisevässä työssä. Valtuustoon kuuluu 21 ihmiskaupasta selviytynyttä henkilöä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Ennen valintaansa valtuustoon Okundaye on tehnyt laajasti ihmiskaupasta tiedottavaa työtä Suomessa. Hänen aloitteestaan vuonna 2018 aloitettu Toisenlaisia tarinoita -kampanja on kertonut ihmiskaupan syistä erityisesti globaalissa etelässä ja osoittanut, että entinen ihmiskaupan uhri voi olla myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja muutoksen tekijä.

“Olen todella onnellinen valinnastani ihmiskaupasta selviytyneiden valtuustoon. Se tulee tekemään yhteistyötä ETYJin jäsenmaiden kanssa ja antamaan niille suosituksia muun muassa lainsäädäntöön liittyen”, Okundaye kertoo. Erityisen tärkeäksi hän kokee lapsiin ja naisiin kohdistuvan ihmiskaupan ehkäisemisen. Okundaye itse joutui ihmiskaupan uhriksi 15-vuotiaana.

“Olisi hienoa, jos Suomessa olisi samankaltainen kansallinen valtuusto, jotta ihmiskaupasta selviytyneet voisivat vaikuttaa entistä enemmän ihmiskauppaa ehkäisevään työhön myös Suomessa”, Okundaye toteaa.

Ihmiskaupasta selviytyneiden valtuusto lanseerataan maanantaina 25.1.2021 klo 17.00. Tilaisuudessa puhuu muun muassa YK:n ihmiskaupparaportoija Siobhán Mullally. Tilaisuuden ohjelma ja rekisteröitymisohjeet: https://www.osce.org/odihr/475931/ Tilaisuuden tallenne löytyy Facebookista.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö koostuu 57 jäsenmaasta Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Ihmiskauppaa ehkäisevä työ on yksi sen painopistealueista.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Anna Kuokkanen, varapuheenjohtaja, FinnWID - Naiset kehitystyössä ry, anna.kuokkanen@finnwid.fi, 0407399391

Täysresoluutioiset lehdistökuvat haettavissa osoitteesta: www.kuvat.fi/UY362ZKA4G

 
 
Itohan Okundaye (c) Anna Kuokkanen
 
 

 2.12.2020 – Teksti: Sonja Orupabo, kuva: Docendo

Tarina, joka on kerrottava, vaikka olisi helpompi vaieta

Kristiina Markkanen ja Itohan Okundaye: Nimeni on Itohan, Docendo 2020

Ei ole helppoa kirjoittaa kirjaa ihmiskaupasta ja prostituutiosta. Vielä vaikeampaa on kirjoittaa siitä henkilökohtaisen tarinan kautta. Olisi helpompaa ummistaa silmänsä ja sanoa ”Eihän tällaista tapahdu ainakaan meillä”. Mutta tällaisia asioita tapahtuu kaiken aikaa. Niitä tapahtuu hyville ihmisille.

Joka päivä nuoret haaveilevat pääsystä Eurooppaan jossakin, missä tulevaisuus näyttää epätoivoiselta ja mahdottomalta. Jossakin, missä lupausta paremmasta huomisesta ei ole koskaan annettu. Siellä on täti tai setä, tuttu tai tuntematon, joka kertoo mahdollisuudesta saavuttaa jotakin hyvää ja kaunista. Parempi elämä, poispääsy köyhyydestä on ulottuvillasi, kunhan lähdet upeaan ja ihanaan Eurooppaan, missä voi odottaa kiva työ ja mukava palkka. Palkalla voisit pitää huolta myös niistä, jotka jäävät kotimaahan. Äiti ja isä, pikkusisarukset ja moni muu saisivat mahdollisuuden, kun sinäkin saat. Mikä voisi mennä pieleen?

Docendo_Nimeni_on_Itohan_kansi_final_rgb_pieni.jpg

Tässä kirjassa ei ole pahoja ja hyviä ihmisiä. On vain ihmisiä, jotka koittavat selviytyä elämästään parhaan kykynsä ja ymmärryksensä mukaan. Ehkä ”hyvästä” ihmisestäkin tuli ”paha” juuri siksi, koska pahoja asioita tapahtuu hyville ihmisille.

Kirjassa asioita tarkastellaan enemmän kuin yhdestä näkökulmasta. Totuus on moniulotteinen, usein subjektiivinen ja harvoin täysin objektiivinen. Ilmiöiden takana on ihmisiä. Ihmisiä, jotka elävät jokapäiväistä elämäänsä ja yrittävät selvitä olosuhteistaan huolimatta. Ihmiskaupan takana ei läheskään aina ole mystistä ja kasvotonta organisaatiota, vaan tavallisia ihmisiä. He muuttuivat hyväksikäyttäjiksi usein siksi, että ovat aiemmin olleet itse samanlaisen hyväksikäytön kohteena.

Kristiina Markkanen kirjoittaa herättelevästi syistä seurausten taustalla. Hän ei anna valmiiksi pureskeltuja vastauksia. Lukija haastetaan kysymyksillä, joihin ei ole vastauksia. Kirja käsittelee Itohanin tarinaa hänen ja häntä auttaneiden ihmisten haastattelujen kautta. Kirja etenee visuaalisesti tyylikkään päiväkirjan omaisesti, ja kertojia on useita. Maahanmuuttoviraston päätökset ja viralliset asiakirjat kulkevat subjektiivisten kertomusten rinnalla. Niissä annetaan tiedoksi päätöksiä pienen lapsen ja uupuneen äidin elämästä. Tavallisten, hyväksikäytettyjen ihmisten oikeudesta turvaan ja hyvään elämään.

Nimeni on Itohan kertoo luottamuksesta ja siitä, kuinka katkeruudesta on mahdollista päästää irti. Se kertoo toivosta, joka on vahvempi ja voimakkaampi pimeää mahdottomuutta. Halu elää ja selviytyä on täydellisesti läsnä. Väärillä tai oikeilla valinnoilla ei lopulta ole merkitystä, kun ainoa tavoite on ollut elää elämää parhaansa mukaan niiden mahdollisuuksien mukaan, joita on ollut tarjolla.

Markkanen pureutuu kirjassa syvälle myös Nigerian yhteiskunnallisiin ongelmiin, erityisesti niihin syihin, joiden vuoksi yhteiskunnan perusrakenteet ovat olemattoman hatarat. Markkanen tarkastelee myös sitä, miten korruption ja hyväksikäytön tuhoava noidankehä on päässyt leviämään kaikkiin yhteiskunnan kerroksiin.

Väkivallan ja epäluottamuksen historia tavallisten ihmisten elämässä selittää osaltaan sitä, kuinka yleinen ilmapiiri kääntyy pelokkaaksi ja jokainen alkaa näyttäytyä mahdollisena hyväksikäyttäjänä. Luottamuksen rikkoutuminen kipeällä tavalla yhteiskunnallisella tasolla aiheuttaa kansallisen trauman, jota ei pääse pakoon, vaikka haluaisi. Olosuhteet ajavat hyvät ihmiset epätoivoisiin tekoihin, kun muuta selviytymiskeinoa ei ole. Ihmiskauppa syntyy, kun mikä tahansa tuntuu paremmalta kuin näköalattomuus ja umpikuja omassa maassa.

Syyt ja seuraukset ovat siis kompleksiset. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa totuutta. Tämän kirjan tarina on kerrottu Itohanin omin sanoin. Totuus on satuttavampaa ja uskomattomampaa, kuin mikään fiktiivinen tarina. Kirjassa totuuteen kasvetaan pikkuhiljaa ymmärryksen ja avun kautta. Itohan kertoo kirjassa kauniisti, kuinka katkeruudesta on päästettävä irti ja annettava uskon kantaa, jotta voi olla vapaa julmuudesta, jota on olosuhteiden pakosta joutunut kokemaan.

Nimeni on Itohan on kasvutarina. Se on tarina siitä, kuinka lopulta on tärkeintä olla rehellinen itselleen, jotta voisi olla rehellinen myös muille. Kaiken kivun keskeltä kasvaa elämän verso vahvempana ja loistavampana kuin aikaisemmin. Toivoa on niin kauan kuin on elämää. Toivoa ja luottamusta siihen, että on mahdollista yrittää vielä kerran.

 
 

18.4.2020 - teksti: Emma Lipasti, kuvat: Anna Kuokkanen ja Idia Renaissance

IT-taidoilla ihmiskauppaa vastaan

Suomessa etätyöskentelyyn siirtyminen näytti onnistuvan monilta ilman sen suurempia ongelmia ­– läppäri vain kouraan ja kotisohvalle näpyttelemään. Suomesta tuskin löytyykään kovin monta työikäistä, saati nuorta, jolla ei olisi hallussaan ainakin tietokoneen käytön perusteet. Tietokoneen sujuva käyttö ja sen tuomat mahdollisuudet eivät ole kuitenkaan itsestäänselvyyksiä Nigeriassa.

Aloitimme vuoden alussa neljän nuoren naisen tietokoneopintojen tukemisen yhteistyökumppanimme Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksessa Benin Cityssä Nigeriassa. Kolmen kuukauden pituinen kurssi lähti liikkeelle aivan perusteista, kuten laitteistoon perinpohjaisesta tutustumisesta ja tietokoneen käynnistämisestä. Tietokoneita päivittäin hyödyntävästä suomalaisesta nämä asiat voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta mahdollisuudet koneen käyttöön ovat Nigeriassa harvemmassa. Jokaiselle neljälle opiskelijalle kurssi tarjosi ensimmäisen tilaisuuden istahtaa tietokoneen ääreen.

Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksen tietokoneluokka.

Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksen tietokoneluokka.

Nigeriassa etenkin monet tytöt ja naiset jäävät koulutuksen ulkopuolelle tai joutuvat jättämään sen kesken. Koulutuksen puute ja työttömyys sekä näistä johtuva heikko asema ja näköalattomuus ajavat naisia ihmiskaupan uhreiksi. Tukemalla riskiryhmään kuuluvien naisten ammatillista koulutusta tarjoamme heille paremmat mahdollisuudet työllistyä ja näin välttyä ihmiskaupalta. Tänä keväänä tukemme mahdollisti neljän naisen pääsyn koulutukseen, yöpymisen asuntolassa koulutuksen ajan sekä pienen taskuraha, jotta muutto koulutuksen perässä Benin Cityyn oli nuorille mahdollista.

IT-koulutusohjelman opiskelijat kuuntelivat toistensa lopputyöaiheita maaliskuussa.

IT-koulutusohjelman opiskelijat kuuntelivat toistensa lopputyöaiheita maaliskuussa.

Kun perusteet saatiin haltuun, edettiin nopeasti opettelemaan monipuolisia IT-taitoja, kuten tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa ja graafisen suunnittelun alkeita. Jutellessamme opiskelijoiden kanssa videopuhelun välityksellä vaikuttivat he innostuneilta uusien taitojen opettelusta ja kertoivat kokevansa taidot hyödyllisinä työelämässä. Osa mainitsi mahdollisuuden toimia erilaisissa toimistotehtävissä, mutta myös graafinen suunnittelu kiinnosti monia. Haluammekin koulutuksella ravistella myös juurtuneita sukupuolirooleja ja avata naisille IT-taitojen avulla ovea Nigeriassa perinteisesti miesvaltaisille aloille.

Koronavirustilanne vaikuttaa ikävä kyllä myös Nigeriassa, minkä vuoksi Idia Renaissance on joutunut sulkemaan koulutuskeskuksensa toistaiseksi. Tästä syystä kurssin viimeiset viikot jäivät opiskelijoilta suorittamatta. Työmme Nigeriassa kuitenkin jatkuu koronatilanteesta huolimatta. Paikallinen projektikoordinaattorimme pitää yhteyttä opiskelijoihin ja kerää heiltä palautetta toiminnan jatkoa varten.

Koulutus ohjelma Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa jatkuu, kun koronan aiheuttama poikkeustila on ohi.

Koulutus ohjelma Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa jatkuu, kun koronan aiheuttama poikkeustila on ohi.

Tavoitteenamme on tukea nuoria pitkäjänteisesti vahvistaen heidän asemaansa pysyvämmin. Koronatilanteen helpotettua aiomme järjestää jatkokurssin opiskelijoiden toiveiden pohjalta, jossa nuoret pääsevät syventämään IT-taitojaan ja harjoittelemaan mahdollisesti myös graafista suunnittelua. Iloksemme saimmekin juuri kuulla, että Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on myöntänyt meille rahoitusta kurssia varten. Rahoitamme kurssia myös omalla varainhankinnalla.  

Videopuhelu opiskelijoiden kanssa oli erinomainen tilaisuus nähdä, mitä lahjoitukset ovat konkreettisesti saaneet aikaan: neljä nuorta innoissaan oppimassa uusia taitoja ja haaveilemassa tulevasta. Lopuksi kaikki kiittelivät vuolaasti. Suuri kiitos kuuluukin lahjoittajillemme, sillä ilman heitä ei toiminta olisi ollut mahdollista.

 
 

 8.3.2020 - teksti ja kuvat: FinnWID

Vapaaehtoiset esittelyssä

Suurin osa työstämme tehdään vapaaehtoisvoimin. Siksi haluamme tänä keväänä esitellä ihmisiä, jotka ovat olleet mukana tekemässä Toisenlaisia tarinoita -kampanjaa ja suunnittelemassa Nigeriassa tämän vuoden alussa aloittamaamme kehitysyhteistyötä. Kiitos kaikille upeille vapaaehtoisillemme! Työnne ehdottoman tärkeää.

Ernan_profiilikuva.jpg

FinnWIDin puheenjohtaja Erna Alitalo tuli mukaan FinnWIDin toimintaan keväällä 2017, jolloin hän aloitti yhdistyksen puheenjohtajana. Samaan aikaan FinnWID aloitti uutena toimintamuotona ihmiskauppaa ehkäisevän työn.

Koulutukseltaan Erna on antropologi ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija. Hänellä on usean vuoden monipuolinen työkokemus järjestösektorilta muun muassa kehitysyhteistyön ja kotoutumisen kentältä.

”FinnWID on tekijöidensä näköinen järjestö, asiantuntijoiden verkosto, kansalaistoiminnan alusta ja sukupuolten tasa-arvon sekä naisten toimijuuden edistäjä. FinnWIDissä pääsee kehittämään ja ideoimaan sekä tietysti parantamaan maailmaa loistavien tyyppien kanssa.”

Entä mikä on Ernan erityistaito? Erna tykkää järjestää ohjelmaa illanviettoihin. Yksi hänen suosikeistaan on pahvipaketin noukkiminen lattialta suulla ilman, että lattiaan koskee muu osa vartalosta kuin jalkapohjat. Tässä lajissa hän on harjaantunut erittäin taitavaksi.

Tommi.jpg

FinnWIDin taloudenhoitaja Tommi Kauppinen tuli mukaan FinnWIDin toimintaan vuoden 2017 keväällä ihmiskaupan vastaiseen työhön.

Tommi on koulutukseltaan tekniikan tohtori. Hän on myös kouluttautumassa aikuisopettajaksi Helsingin yliopistolla ja työskentelee tällä hetkellä tutkimuskoordinaattorina Maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan taloustieteen osastolla.

”On upeaa, että voimme konkreettisesti vaikuttaa ihmiskauppaan ja sen vastaiseen työhön Nigeriassa. FinnWID on pieni mutta talousslangilla ketterä toimija suomalaisessa järjestökentässä, ja olemme pystyneet vaikuttamaan Suomessa käytyyn keskusteluun ihmiskaupasta.”

Entä mikä on Tommin erityistaito? ”Olen Aivobicin Suomen mestari vuodelta 2015.”

Kuva_Laura Kirjokivi.jpg

FinnWIDin hallituksen sihteeri Laura Kirjokivi on taustaltaan restonomi ja liikuntaneuvoja. Hän tuli mukaan FinnWIDin toimintaan syksyllä 2017. Laura on pyöräillyt oman projektinsa Riding for Hope tiimoilta kahtena kesänä Euroopan halki lisätäkseen tietoisuutta naisiin kohdistuvasta ihmiskaupasta ja toteuttanut samalla kaksi onnistunutta joukkorahoituskampanjaa.

”Saan eniten siitä, kun pystyn konkreettisesti auttamaan. Maailma Kylässä festarit ovat olleet tosi kivoja. Olen nauttinut niiden järjestämisestä ja FinnWIDin toiminnasta kertomisesta. Minulle oli iso juttu, että Itohan Okundaye aloitti Toisenlaisia tarinoita -kampanjan omilla kasvoillaan. Se oli rohkeaa. Minulle oli myös tärkeää, että sain majoittaa hänet kotonani. Tällöin tunnen olevani osa jotain, auttavani.

Keräsin varoja Toisenlaisia tarinoita -hankkeelle pyöräilemällä Italiaan Riding for Hope -projektini kautta. Reissun aikana Italiassa ihmiskauppa ja prostituutio ilmiöinä konkretisoituvat, vaikka tiesinkin niistä jo entuudestaan. Kävin tapaamassa Vitetrasformate -järjestön työntekijää, ja sain erittäin kattavan haastattelun FinnWIDin käyttöön Italian tilanteesta ja prostituutiosta.

Tuntuu, että minulla on ’supervoima’, sillä on aihe, josta tiedän paljon enemmän kuin moni muu ja olen nähnyt mitä se tekee ihmiselle. Olen kuullut tarinoita entisiltä prostituoiduilta, joita en välttämättä halua muistella koska ne eivät laita ihmistä lajina kovin hyvään valoon vaan kertovat pimeästä puolesta.”

Entä mikä on Lauran harrastus? ”Tykkään kiipeillä seinillä eli boulderoida. Se on mielelle samaan aikaan rentouttavaa ja haastavaa ja antaa pienen adrenaliinisysäyksen, ainakin kun ote vähän lipeää.”

Elina H.jpg

FinnWIDin hallituksessa jäsen Elina Hiipakka on valmistunut Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan sosiologia ja työskentelee tällä hetkellä julkishallinnossa.

Elina tuli mukaan FinnWIDin toimintaan vuoden 2017 uusien illasta ja on siitä lähtien toiminut aktiivisesti järjestössä esimerkiksi suosittuja Toisenlaisia tarinoita -kaupunkikävelyitä järjestäen. Kesällä 2018 ensimmäistä kertaa toteutetut kävelykierrokset suomalaisista vaikuttajanaisista ovatkin yksi Elinan huippuhetkistä FinnWIDissä.

”FinnWIDissä on mukana monia fiksuja ja kokeneita eri alojen osaajia, joilta olen oppinut paljon uutta. FinnWIDissä voi myös haastaa itseään ja kehitellä porukassa uusia ideoita ja toimintatapoja matalalla kynnyksellä.”

Entä mikä onkaan Elinan salainen pahe? ”Paheena mainittakoon, että olen armoton herkuttelijana. Sesonkiherkuista yksi suosikki on laskiaispulla mansikkahillolla.”

9Q3B6193_Anna_cv.jpg

Toisenlaisia tarinoita -kampanjaa koordinoi FinnWIDin varapuheenjohtaja Anna Kuokkanen. Anna on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja hän on tehnyt töitä muun muassa tutkimuksen, valokuvauksen ja viestinnän parissa. Anna tuli mukaan FinnWIDin toimintaan keväällä 2017.

Annasta on ollut hienoa päästä edistämään itselle tärkeitä sukupuolten tasa-arvoon, globaaliin kehitykseen ja siirtolaisuuteen liittyviä asioita. Mahtavaa on myös ollut pystyä auttamaan ja saamaan näkyvyyttä Itohan Okundayean rohkealle aloitteelle ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi. Anna tapasi Itohanin vuonna 2014 tehdessään dokumentaarista valokuvaprojektia turvapaikanhakijoiden elämästä, ja myöhemmin Itohan esitti ensimmäisen, alustavan idean Toisenlaisia tarinoita -kampanjasta Annalle.

”Tähän mennessä paras hetki on ollut Toisenlaisia tarinoita -kampanjan lanseerausseminaari Eurooppasalissa tammikuussa 2018. Seminaari onnistui todella hyvin. Ihmisiä selvästi kiinnosti aiheemme ja paikalla oli paljon mediaa. Siitä tuli todella vahva onnistumisen tunne, joka on kantanut pitkälle.”

Entä mikä on Annan erityistaito? ”Tykkään kaikista eläimistä. Fanitan erityisesti kissoja ja juttelen usein kadulla vastaantuleville koirille.”

 
 

 4.4.2020 - FinnWID

Ihmiskaupan jäljillä Benin Citystä Helsinkiin: Luento helsingin työväenopistossa

Pidämme maanantaina 10. helmikuuta 2020 klo 17.00 – 18.30 luennon, jonka aiheena on ihmiskauppa ilmiönä sekä erityisesti Nigeriasta Eurooppaan suuntautuva, naisiin ja tyttöihin kohdistuva ihmiskauppa, sen syyt sekä järjestöjen ehkäisevä työ Suomessa ja Nigeriassa.

Helsingin työväenopisto, Opistotalo, Viipurinsali, Helsinginkatu 26, Helsinki

Maanantaina 10. helmikuuta 2020 klo 17.00 – 18.30

Luennoitsija varapuheenjohtaja Anna Kuokkanen, FinnWID – Naiset Kehitystyössä ry

Tapahtuman sivu Facebookissa.

9Q3B1378.jpg
 
 

 16.12.2019 - teksti: Erna Alitalo, kuvat: Anna Kuokkanen

Me järjestöihmiset

FinnWIDin puheenjohtajan roolin lisäksi olen seurannut taloyhtiömme hallituksen jäsenen ja puheenjohtajan roolissa muutaman viime vuoden ajan linjasaneerauksen, ikkunaremontin suunnittelun ja muiden talon huoltoon liittyvien prosessien etenemistä.

Olen hätkähtänyt, kuinka leväperäistä ja hidasta remontteihin liittyvä toiminta välillä on – puhumattakaan siitä, kuinka paljon prosesseissa tapahtuu virheitä, aikataulumuutoksia ja epäselvyyksiä rahojen käytössä.

Oma kokemukseni on, että järjestöiltä, erityisesti kehitysyhteistyöjärjestöiltä, vaaditaan yleisessä keskustelussa voimakkaasti näyttöä tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta. Se, mikä näyttää olevan toisilla aloilla osa normaalia toimintakulttuuria, menevän ”toleransseihin”, ei pädekään, kun arvioidaan ja arvostellaan kehitysyhteistyöjärjestöjen toimintaa.

Iso osa järjestöjen työstä meneekin sen pohdintaan, miten osoittaa, että se mitä teemme, on tuottanut tulosta ja vaikutusta. Miten kerätä osuvaa, viestinnällisesti kiinnostavaa ja oikeasti merkityksellistä dataa?

FinnWIDin vapaaehtoiset arvioivat hankkeen tuloksia kesäkuussa 2019.

FinnWIDin vapaaehtoiset arvioivat hankkeen tuloksia kesäkuussa 2019.

Viimeistelin syyskuussa hankeraporttiamme EU-rahoitteiseen Frame, Voice, Report! -ohjelmaan.  Kun analysoin yhdessä vapaaehtoistemme kanssa keräämäämme dataa ja aineistoa hankkeen tuloksista, en voinut kuin ihastella tekemäämme.

”Projektiin osallistui yli 40 vapaaehtoista.”

”Kaikki loppukyselyyn vastanneet vapaaehtoiset kertovat jatkavansa ihmiskaupan vastaista työtä ja jakavansa tietoa eteenpäin projektin jälkeen.”

”Toisenlaisia tarinoita -kampanjan Facebook-seuraajat lisääntyivät 912 seuraajasta 1383 seuraajaan eli seuraajien määrä lisääntyi 52 prosenttia.”

”Projektin aikana julkaistiin verkkosivusto, pidettiin seminaari, järjestettiin kolme muuta tilaisuutta, oltiin mukana 6 mediajulkaisun tuottamisessa, tehtiin podcast ja tuotettiin 14 videota.”

”Mediayhteistyön, mm. YLE, Helsingin Sanomat ja Sunnuntaisuomalainen, kautta tavoitettiin yli 2 miljoonaa ihmistä.”

Alkusyksystä, kuin kruununa kaikelle hankkeessa ja Toisenlaisia tarinoita -kampanjassamme tekemällemme tiedotus- ja vaikuttamistyölle, Itohan Okundaye sai myös viimein ensimmäisen oleskelulupansa Suomeen. Itohanin oleskelulupapäätökseen näyttää vaikuttaneen ainakin osittain hänen tapauksensa saama julkisuus. (Tästä voit lukea lisää varapuheenjohtajamme Anna Kuokkasen kirjoittamasta blogitekstistä.)

Itohan Okundaye osallistui paneelikeskusteluun Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaarissa toukokuussa 2019.

Itohan Okundaye osallistui paneelikeskusteluun Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaarissa toukokuussa 2019.

Hankkeen tulokseksi voi siis jossain määrin myös lukea sen, että olemme saaneet turvattua yhden ihmiskaupan uhrin ja hänen lapsensa tulevaisuuden, ja mahdollisesti saaneet edes hitusen verran sysättyä ihmiskaupan uhrien oleskelulupiin liittyviä käytäntöjä uuteen suuntaan.

Pitkäjänteinen työmme alkaa viimein konkretisoitua myös Nigeriassa. Juuri ennen tämän blogin kirjoittamista viimeistelin sopimuksen nigerialaiselle kumppanijärjestöllemme. Ensimmäinen rahalähetyksemme on lähdössä vielä ennen vuodenvaihdetta, ja 13.1.2020 Idia Renaissance -järjestön tietokonekurssilla aloittaa neljä innokasta nuorta naista, jotka saavat koulutuksen ajaksi tuellamme myös majoituksen, ruuan ja taskurahaa. FinnWID on sitoutunut tukemaan naisten koulutusta ja urapolkua pitkäjänteisesti, jotta he työllistyisivät eikä heidän tarvitsisi tarttua ihmiskauppiaiden tarjouksiin.

Välillä vapaaehtoistyön tekeminen, niin kehitysyhteistyöjärjestössä kuin taloyhtiön hallituksessa, saattaa tuntua uuvuttavalta ja turhauttavalta. Kun väännän linjasaneerausfirman kanssa siitä, miksi taloyhtiömme suihkukaapit on suunniteltu niin pieniksi, ettei niihin mahdu sisään, en voi kuitenkaan olla miettimättä, millaisella koulutuksella ja palkalla nämä ihmiset työtään tekevät verrattuna esimerkiksi nigerialaisiin kumppaneihimme.

Tuntuukin siis taas aivan mahtavalta olla mukana FinnWIDissä ja päästä päättämään tämä vuosi tähän. Vihdoin Itohanin toiveet tuntuvat toteutuvan. Saanen sanoa, olen erittäin ylpeä siitä, miten me järjestöihmiset asiat hoidamme.

 
 

20.11.2019 - teksti ja kuvat: Anna Kuokkanen

Yksilöllisestä ja inhimillisestä syystä

Kun Itohanin nimi välkkyi puhelimen ruudulla epätavalliseen kellonaikaan, arvasin syyn jo ennen vastaamista. Kun sitten vastasin puhelimeen, toisesta päästä kuului vain huutoa. "WOOOHOOOOOO, SUUOOOMIII!"

Totta se oli, viimeinkin. Itohan Okundaye sai syyskuussa oleskeluluvan viiden ja puolen vuoden prosessin jälkeen. Oleskelulupa on Itohanin kannalta upea uutinen. Hän voi vihdoin alkaa rakentaa elämäänsä vakaammalle pohjalle Suomessa.

Yleisemmin arvioituna asiaan liittyy kuitenkin ongelmia. On varsin huolestuttavaa, että Itohanin käännytyspäätös otettiin uudelleenarvioitavaksi nimenomaan laajan mediahuomion jälkeen. Ylen haastattelema Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoi, että "kun kriittistä palautetta tulee, otamme asian tarkasteluun ja katsomme, onko kaikki mennyt siinä säännöstömme ja sisäisten ohjeiden mukaan". 

Tilanne olisi todennäköisesti aivan toinen, jos Itohan ei olisi onnistunut saamaan tapaukselleen julkisuutta. Okundayen aikaisemmat valitukset hänen edellisiin kielteisiin päätöksiinsä eivät olleet tuottaneet tulosta. Se herättää vakavia kysymyksiä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisesta.

Mitä tapahtuu niille ihmiskaupan uhreille, joilla ei ole samanlaisia tukijoukkoja kuin Itohanilla?

Anna Kuokkanen

Kansallinen ihmiskaupparaportoija tarkasteli kesällä 2019 Maahanmuuttoviraston ihmiskaupan uhrien oleskelulupakäytäntöä. Selvitys osoittaa Venla Rothin ja Anni Valovirran mukaan, että nykyinen lainsäädäntö ja sen soveltamiskäytäntö eivät tarjoa riittävää turvaa ihmiskaupan uhreille.

Selvityksen mukaan ihmiskaupan uhrille tarkoitettua jatkuvaa oleskelulupaa ei juurikaan myönnetä, koska edellytys ”erityisen haavoittuvasta asemasta” ei täyty. Rothin ja Valovirran mukaan prostituutioon pakotettujen asema näyttää yllättävän haastavalta. Melko harvat heistä saavat kansainvälistä suojelua.

Hankaluudet ihmiskaupan uhrille tarkoitetun oleskeluluvan saamisessa näkyvät myös Itohanin oleskelulupaprosessissa. Hän sai oleskelulupansa lopulta yksilöllisestä ja inhimillisestä syystä eikä siksi, että hän on ihmiskaupan uhri. ”Erityisen haavoittuvan aseman" kriteerit eivät hänenkään kohdallaan täyttyneet, vaikka takana on traumaattisia kokemuksia ja niistä johtuneita oireita. Hän on myös pienen lapsen yksinhuoltaja.

Toimimaton lainsäädäntö ja oleskelulupien saamisen vaikeus ovat Rothin ja Valovirran mukaan ongelmallisia, koska ne saattavat estää uhreja kääntymästä viranomaisten puoleen ja mahdollistavat hyväksikäyttökierteen jatkumisen. Ylipäätään ihmiskaupan uhrien oleskelulupaprosessit ovat vaikeasti ennakoitavia ja prosessit erittäin pitkiä.

Anna Kuokkanen

Itohanin saama oleskelulupapäätös uutisoitiin useassa tiedotusvälineessä, mutta valitettavasti yksikään toimittaja ei tarttunut ihmiskaupan uhrien oleskelulupaprosesseihin liittyviin yleisempiin ongelmiin eikä siihen, että Itohanin oleskelulupa tuli vasta mediajulkisuuden ja hänen puolestaan kerätyn kansalaisadressin sisäministerille luovuttamisen jälkeen.

Tämä on harmillista, sillä yksittäisen ihmisen päätökseen liittyvä laajahko uutisointi saattaa valitettavasti vahvistaa suuren yleisön käsitystä siitä, että ihmiskaupan uhrit saavat lopulta oleskeluluvan, vaikkei tämä pidäkään paikkaansa. Moni ihmiskaupan uhri käännytetään Suomesta kaikessa hiljaisuudessa. 

Kiinnitimme Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa huomiota myös tapaan, jolla Itohanin saama oleskelulupapäätös uutisoitiin mediassa.

Uutisointi noudatti ihmiskaupan uhrien kohdalla valitettavan yleistä toiseuttavaa käsittelytapaa. Suurin osa tiedotusvälineistä ei haastatellut Itohania itseään, vaan ääneen pääsevät auttajat; ihmiskaupan uhreja auttava järjestö ja adressin kerääjä

Tavallaan suomalaisia auttajia painottava näkökulma on ymmärrettävä, koska tukijoukoilla oli vahva rooli oleskeluluvan saamisessa. Todennäköisesti näkökulma ei kuitenkaan ollut tietoisesti valittu.

Jutuissa ei esimerkiksi eritelty kovinkaan kriittisesti sitä, mitä oleskeluluvan myöntäminen vasta mediajulkisuuden jälkeen merkitsee yleisempää oleskelulupakäytäntöä ajatellen. Sen sijaan uutisointitapa uusintaa käsitystä ihmiskaupan uhrista avun kohteena.

On yllättävää, etteivät toimittajat pyytäneet haastattelua uutisen päähenkilöltä itseltään, vaan antavat suomalaisten toimijoiden puhua hänen ylitseen. Ainoastaan Yle Uutisten jutussa Itohan pääsi itse kertomaan tilanteestaan. Hufvudstadsbladet puolestaan sivusi jutussaan tilanteen ongelmallisuutta yleisemmältä kannalta, mutta aihe jäi yhden lauseen varaan, vaille analyysia.

Oleskelulupakäytäntöihin ja uutisointiin liittyvistä ongelmista huolimatta olemme todella iloisia Itohanin oleskeluluvasta. Nyt voimme jatkaa yhdessä työtä ihmiskaupan ehkäisemiseksi pohtimatta ja pelkäämättä hänen käännytystään Suomesta.

 
 

 18.6.2019 - teksti: Erna Alitalo, kuvat: Anna Kuokkanen

Hyvissä tunnelmissa kesälaitumille

Neljä vuotta sitten istuin kesäkuun alussa erään kehitysyhteistyöjärjestön kehittämispäivillä. Olimme juuri uurastaneet koko kevään saadaksemme kasaan uuden ohjelmakauden rahoitushakemuksen ulkoministeriölle, ja nyt kävimme läpi yhteisen työn tuloksia ja viimeistelimme linjauksia. Samaan aikaan käytiin eduskuntavaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja. 

Tuo kevät jäi monen järjestötoimijan muistiin – hallitusneuvotteluista tultiin ulos päätöksellä leikata varsinaisesta kehitysyhteistyöstä 330 miljoonaa euroa. Vuodelle 2016 kehitysyhteistyöhön oli alunperin suunniteltu käytettäväksi noin 815 miljoonaa euroa. Leikkausten jälkeen maksatukset tippuivat käytännössä noin 605 miljoonaan euroon. Vuonna 2017 varsinaisen kehitysyhteistyön maksatukset olivat vain 565 miljoonaa euroa. Järjestöjen kehitysyhteistyöstä leikattiin 43 prosenttia.

Kansalaisjärjestöt osoittivat mieltä kehitysyhteistyöleikkauksia vastaan syksyllä 2015.

Kansalaisjärjestöt osoittivat mieltä kehitysyhteistyöleikkauksia vastaan syksyllä 2015.

Muistan hyvin sen järkyttyneen ilmapiirin tuolta kesältä, mielenosoitukset kehitysrahoituksen puolesta ja valtavat sopeutustoimet, joita monissa järjestöissä jouduttiin tekemään.

Nyt tänä keväänä tunnelmat ovat aivan toiset. Hallitusneuvottelut on saatu päätökseen ja uusi ohjelma tullut ulos. Hallitusohjelman julkaisun jälkeen Fingo pyysi myös meiltä FinnWIDistä kommentteja uudesta ohjelmasta.

Meidän kannaltamme ohjelmassa on paljon hyvää. Yleisesti ohjelmassa on erittäin hyvä sävy koskien naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämistä ja ihmiskaupan uhrien aseman parantamista. Kehitysyhteistyön osalta kehitysrahoituksen tasoa aiotaan nostaa, järjestöjen työn merkitys nostetaan esiin, Suomelle aiotaan laatia kehityspolitiikan johdonmukaisuutta ja vaikuttavuutta edistävät ylivaalikautiset periaatteet ja viimein myös kehitysyhteistyövaroin tuettavia yrityksiä velvoitetaan noudattamaan verovastuullisuuden ja avoimuuden kriteereitä sekä edistämään ihmisoikeuksia ja Suomen kehityspolitiikan tavoitteita.

Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan, millaisiksi käytännön toimenpiteiksi hallitusohjelman linjaukset muokkautuvat, ja pääsevätkö myös pienet järjestöt mukaan uuden kehityspoliittisen ohjelman sekä ylivaalikautisten periaatteiden suunnittelemiseen.

Myös meillä FinnWIDissä on tapahtunut kevään aikana kaikkea mahtavaa. Toipuminen ulkoministeriön kielteisestä rahoituspäätöksestä vei hetken, mutta nyt olemme saaneet tehtyä kumppaniemme kanssa suunnitelmia ja syksyn alussa alamme rahoittaa nuorten naisten koulutusta Benin Cityssä. Kiitos aivan valtavasti kaikille toimintaamme tähän mennessä tukeneille – työ jatkuu.

FinnWID alkaa syksyllä tukea nuorten naisten koulutusta kumppanijärjestönsä Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa Benin Cityssä.

FinnWID alkaa syksyllä tukea nuorten naisten koulutusta kumppanijärjestönsä Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa Benin Cityssä.

Saimme myös talven ajan Euroopan unionilta ja Fingo ry:ltä rahoitusta Toisenlaisia tarinoita -kehitysviestintähankkeelle. Rahoituksen avulla pystyimme laajentamaan tiedotustyötämme: teimme uudet Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta kertovat nettisivut, kävimme tutustumassa kumppanijärjestöjemme työhön Nigeriassa, järjestimme kurssin Diakin sosionomi-opiskelijoille, järjestimme useita tilaisuuksia ja teimme valtavasti yhteistyötä median kanssa.

Ja työ tuotti mahtavia tuloksia. Sosionomi-opiskelijat kokivat, että kurssi lisäsi heidän tietämystään ihmiskaupasta ja ammatillista osaamistaan, ihmiskauppaan liittyvät teemat näkyivät kevään aikana valtakunnallisissa medioissa, ja FinnWIDissä on mukana monia uusia sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka haluavat vaikuttaa tasa-arvoisemman maailman puolesta.

Eurooppasali täyttyi kiinnostuneista kuulijoista toukokuussa, jolloin järjestimme Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaarin.

Eurooppasali täyttyi kiinnostuneista kuulijoista toukokuussa, jolloin järjestimme Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaarin.

Olemme siis erittäin hyvillä tunnelmilla siirtymässä kesälaitumille. Kiitos kaikille FinnWIDin työssä mukana olleille ja työtämme tukeneille.

Kesän aikana voit tukea toimintaamme osallistumalla viime kesänä jo suurta kiitosta keränneille Toisenlaisia tarinoita -kävelyille, joilla käsitellään Kallion naisten historiaa.

Ja pysy kuulolla – syksyllä on taas tulossa vaikka mitä. 😊

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

 
 

6.5.2018 - FinnWID

TIEDOTE 6.5.2019: Ihmiskaupan syy on köyhyys – Kehitysyhteistyöllä voidaan ehkäistä monta surullista tarinaa

Vaihtoehtoja ihmiskaupalle.jpg

Entinen ihmiskaupan uhri Itohan Okundaye tietää, että kehittämällä nuorten koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia ehkäistään ihmiskauppaa.

Ihmiskauppa on noussut kevään aikana otsikoihin Suomessa. Ravintola-alalla on paljastunut paljon työvoiman hyväksikäyttöä, josta osa täyttää ihmiskaupan tunnusmerkistön. On myös uutisoitu siitä, että moni haavoittuvassa asemassa oleva ihmiskaupan uhri tulee Suomeen hakemaan turvaa itselleen ja lapsilleen, mutta usein heidät käännytetään takaisin lähtömaahan. 

Ihmiskaupan uhreja yhdistää usein toive työstä ja paremmasta toimeentulosta, jolla auttaa kotimaassa asuvaa perhettä. Köyhyys tekee nuoret haavoittuviksi ihmiskauppiaiden tarjouksille. 

“Ei riitä, että kerromme nuorille, mitä vaaroja Eurooppaan matkustamisessa on tai että he voivat joutua myymään Euroopassa seksiä. Heille tulee rakentaa visio tulevaisuudesta omassa maassaan - tarjota koulutusta ja työmahdollisuuksia”, sanoo nigerialainen Itohan Okundaye.  

FinnWID - Naiset kehitystyössä ry tekee yhteistyötä nigerialaisten järjestöjen kanssa, jotka toimivat ihmiskaupan ehkäisemiseksi. “Tiedotamme ihmiskaupan vaaroista ja tarjoamme nuorille ammatti- ja yrittäjyyskoulutusta. Tarvitsemme kuitenkin lisää kansainvälistä yhteistyötä ja myös ihmiskaupan kohdemaiden sitoutumista ihmiskauppaan johtavien syiden ratkaisemiseen”, toteaa FinnWIDin kumppanijärjestön edustaja Roland Nwoha.

Samaan aikaan kun Suomessa on havahduttu ihmiskauppaan, matelee Suomen kehitysyhteistyörahoitus kaukana kansainvälisesti sovitusta tavoitteesta, joka on 0,7% BKT:sta. Edellisen hallituksen 330 miljoonan euron leikkaukset osuivat erityisesti kansalaisjärjestöihin, joiden rahoitus laski 43 prosenttia vuonna 2016. 

“Tulevan hallituksen tulee nostaa kehitysyhteistyön määrärahoja ja huomioida erityisesti järjestöjen tekemä tärkeä työ globaalin eriarvoisuuden vähentämiseksi. Järjestöt toimivat lähellä ihmisiä ja pystyvät vaikuttamaan konkreettisesti heidän ratkaisuihinsa”, painottaa FinnWIDin puheenjohtaja Erna Alitalo. 

Ihmiskaupan ehkäisemisestä keskustellaan Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaarissa keskiviikkona 8.5.2019 klo 9.00-11.30. Tilaisuudessa kuullaan järjestöjen näkemyksiä ihmiskaupan syistä ja keinoista sen ehkäisemiseksi sekä julkaistaan verkkomateriaali, joka tarjoaa monipuolista tietoa Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta.

Tilaisuus on osa Toisenlaisia tarinoita -kehitysviestintähanketta, joka tiedottaa Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta. Hanketta rahoittaa Euroopan unioni Fingo ry:n Frame, Voice, Report! -ohjelman kautta.
 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: anna.kuokkanen@finnwid.fi, 0407399391 (Anna Kuokkanen)
www.toisenlaisiatarinoita.fi / www.finnwid.fi
 
FinnWID – Naiset kehitystyössä ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö. Se on avoin kaikille sukupuolten tasa-arvosta, naisten asemasta ja kehitysyhteistyöstä kiinnostuneille.

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

 
 

25.3.2018 - FinnWID

Tervetuloa Toisenlaisia tarinoita -hankkeen kevään tilaisuuksiin!

FinnWID järjestää kevään aikana useita tilaisuuksia Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta, erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta ihmiskaupasta. Kaikki tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Lämpimästi tervetuloa!

Kino Kunto

Toisenlaisia tarinoita -lyhytdokumentti-ilta

Aika: keskiviikko 27.3.2019 klo 18-20

Paikka: Kuntoutussäätiö, Pakarituvantie 4, Helsinki

Toisenlaisia tarinoita -hanke järjestää yhteistyössä Kuntoutussäätiön Kino Kunto -elokuvakerhon kanssa ihmiskauppaa käsittelevän elokuvaillan. Tilaisuudessa katsotaan kolme lyhytelokuvaa ja keskustellaan Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta sekä ratkaisuista sen ehkäisemiseksi.

Lisätiedot tilaisuuden Facebook-tapahtumassa. 

Anna Kuokkanen

Toisenlaisia tarinoita -lukupiiri

Aika: torstai 4.4.2019 klo 17.30-19.30

Paikka: Kaffila Bokvillan, Hämeentie 125, Helsinki.

Keskustelemme Laura Maragnanin ja Isoke Aikpitanyin teoksesta ”Musta, kaunis ja kaupan - Euroopan uudet orjat” (Into-Kustannus, 2012). Vaikuttava teos kertoo prostituutioon linkittyvän ihmiskaupan syövereissä elämisestä, kuolemisesta, kamppailemisesta ja selviytymisestä. (Saatavilla mm. pääkaupunkiseudun kirjastoista.)

Lisätiedot tilaisuuden Facebook-tapahtumassa.

Save the date: Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaari

Aika: keskiviikko 8.5.2019 klo 9.00-11.30

Paikka: Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki

Seminaarissa julkaistaan ihmiskauppaa käsittelevä oppimateriaali ja keskustellaan Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan juurisyistä sekä ratkaisuista sen ehkäisemiseksi. Seminaarin puhujaksi on tulossa muun muassa Roland Nwoha, joka työskentelee Nigeriassa Idia Renaissance järjestössä. Järjestö tekee pitkäjänteistä työtä ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja ihmiskaupan uhrien auttamiseksi. Tilaisuuden juontaa Renaz Ebrahimi.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet seminaariin tulossa pian!

Tilaisuudet ovat osa Toisenlaisia tarinoita -kehitysviestintähanketta. Hanketta rahoittaa Euroopan unioni Fingo ry:n Frame, Voice, Report! -ohjelman kautta. 

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

 
 

2.3.2019 - Teksti ja kuva: FinnWID ja Tampere Film Festival

Toisenlaisia tarinoita -näytös tampere film Festivalilla

Toisenlaisia tarinoita -kehitysviestintähanke järjestää näytöksen Tampereen elokuvajuhlilla toisen EU:n rahoittaman Frame Voice Report -hankkeen (Ihmiset liikkeellä) kanssa.

Toisenlaisia tarinoita vieraili marraskuussa 2018 Nigerian Benin Cityssä, missä ihmiskaupan vastainen järjestöverkosto käyttää paikallisesti tuotettuja lyhytelokuvia ihmiskaupan vastaisessa taistelussa. Nigerialaiset saavat äänensä kuuluviin elokuvajuhlilla Girls Power Initiativen lyhytelokuvien ja Toisenlaisia tarinoita-hankkeen toteuttamien haastattelujen muodossa. Torstain esityksessä on FinnWID ry:n Benin Cityssä vieraillut vapaaehtoinen mukana vastaamassa yleisön kysymyksiin. Esillä on myös Committee for the Support of the Dignity of Women -järjestön nigerialaista ihmiskaupan vastaista julistetaidetta.

Torstain näytöksessä 7.3. hankkeen vapaaehtoinen Inkeri Mellanen on paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin. Lämpimästi tervetuloa!

To 7.3. - La 9.3.2019 | Klo 17.00 | Siperian Pikkuteatteri | Vapaa pääsy | VAIN
ENGLANNIKSI

Tapahtumalla on sivu myös Facebookissa.

Tampere Film Festival.jpg

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

 
 

26.11.2018 – teksti: Anna Kuokkanen ja Inkeri Mellanen, kuvat: Anna Kuokkanen

Ihmiskaupan juurisyitä selvittämässä Nigeriassa

Toisenlaisia tarinoita hanke matkusti marraskuussa 2018 Benin Cityyn Nigeriaan. Matkan tavoitteena oli selvittää paikallisten järjestöjen, viranomaisten ja muiden ihmisten käsityksiä ihmiskaupan juurisyistä sekä tutustua nigerialaisten järjestöjen ihmiskaupan vastaiseen työhön. Matka lisäsi ymmärrystä ihmiskaupan syiden monimutkaisuudesta, mutta antoi myös toivoa.

Benin City on nigerialaisen ihmiskaupan keskus. Jopa 90 prosenttia Nigeriasta tulevista, prostituutioon päätyvistä ihmiskaupan uhreista on aloittanut matkansa Benin Citystä. Suurin osa lähtijöistä on kotoisin Benin Citystä ja lähialueilta, mutta osa on tullut kaupunkiin kauempaakin, koska he tietävät voivansa järjestää sieltä matkan ulkomaille.

Ehdimme reilun viikon aikana tavata Benin Cityssä todella monta innostavaa ihmistä. FinnWID tekee yhteistyötä Nigerian Edon osavaltiossa toimivan kansalaisjärjestökoalition (ENCATIP) kanssa, johon kuuluu kuusi ihmiskaupan vastaista työtä tekevää järjestöä. Aloitimmekin tutustumismatkan haastattelut juuri näistä. Tutustuimme järjestöjen toimintaan ja näimme, että kumppanijärjestöissämme on paljon osaamista ihmiskaupan ehkäisemisen ja ihmiskaupan uhrien suojelemisen saralla.

FinnWIDin ja ENCATIP-järjestökoalition tapaaminen Benin Cityssä Idia Renaissance -järjestön toimistolla.

FinnWIDin ja ENCATIP-järjestökoalition tapaaminen Benin Cityssä Idia Renaissance -järjestön toimistolla.

Ruohonjuuritason työtä tekevien kumppaniemme lisäksi tapasimme YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n edustajan, ihmiskaupan vastaista työtä tekeviä viranomaisia, tutkijoita, opiskelijoita ja yrittäjiä. Oli hienoa nähdä, miten paneutuneesti Benin Cityssä toimitaan ihmiskaupan ehkäisemiseksi, uhrien auttamiseksi ja paremman yhteiskunnan rakentamiseksi.

Matka ja sen aikana tehdyt haastattelut syvensivät ymmärrystämme nigerialaisesta ihmiskaupasta, sen syistä ja ratkaisuista sen ehkäisemiseksi. Haastattelemamme ihmiset olivat varsin yksimielisiä siitä, että ihmiskaupan uhriksi joutumisen taustalla ovat yleensä ensisijaisesti taloudelliset ongelmat. Silti matkan aikana hahmottui entistä selvemmin, miten monimutkaisesti talous, kulttuuri ja sen muutos, perinteet, perhesuhteet, yhteisön paineet ja kulutustottumusten muutos kietoutuvat yhteen ja luovat nuorille paineita lähteä ulkomaille, hinnalla millä hyvänsä.

Ihmiskaupan vastaisten projektien julisteita Idia Renaissancen toimiston seinällä.

Ihmiskaupan vastaisten projektien julisteita Idia Renaissancen toimiston seinällä.

Ongelman monitahoisuuden vuoksi matkan aikana kirkastui entistä selvemmin myös se, että ihmiskaupan kitkemiseksi tarvitaan yhteistyötä. Ihmiskauppaa ei ehkäistä vain lisäämällä nuorten tietoa ihmiskaupan vaaroista tai saattamalla hyväksikäyttäjiä vastuuseen teoistaan. Ihmiskauppaa ehkäisevää työtä täytyy tehdä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Ihmiskaupasta täytyy puhua myös niille, jotka eivät ensiajattelemalta välttämättä kuuluisi ihmiskaupan uhriksi joutuvien riskiryhmään. Myös perheiden ja yhteisön asenteilla on suuri merkitys.

Iloksemme myös kuulimme, että yhteistyötä tehdään jo nyt paljon järjestöjen, viranomaisten, koulujen, seurakuntien ja muiden aiheen kannalta tärkeiden yhteisöjen kesken, ja mukaan on tämänkin vuoden aikana tullut uusia merkittäviä toimijoita. Se antoi toivoa, että ihmiskauppa voidaan yhdessä kitkeä Nigeriasta.

 
 
International Reproductive Rights Research Action Group (IRRRAG) on yksi järjestöistä, jotka toimivat Benin Cityssä ihmiskaupan ehkäisemiseksi. Kuvassa työntekijät ja vapaaehtoiset Patience Ekpere, Victor Oghide, Theodora Eghomwan ja Agnes Gpale.

International Reproductive Rights Research Action Group (IRRRAG) on yksi järjestöistä, jotka toimivat Benin Cityssä ihmiskaupan ehkäisemiseksi. Kuvassa työntekijät ja vapaaehtoiset Patience Ekpere, Victor Oghide, Theodora Eghomwan ja Agnes Gpale.

Matkalla kerätyistä haastatteluista, kuvista ja videoista sekä Suomesta ja Italiasta koottavasta materiaalista työstämme talven ja kevään aikana opetusmateriaalin, joka julkaistaan Toisenlaisia tarinoita -nettisivulla huhtikuussa 2019. Opetusmateriaalin keskeinen tavoite on esitellä ihmiskaupan juurisyiden lisäksi myös ratkaisuja ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja tehdä näkyväksi kansalaisjärjestöjen työtä Nigeriassa, Italiassa ja Suomessa. Opetusmateriaalin valmistelua voi seurata myös Facebook-sivullamme.

Tutustu tulevaan ihmiskauppaa ehkäisevään kehitysyhteistyöhömme ENCATIP-koalition kanssa.

Toisenlaisia tarinoita -blogi on vuoden 2019 kesäkuuhun asti osa Euroopan unionin rahoittamaa kehitysviestintä- ja globaalikasvatushanketta, joka tiedottaa Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta ja sen juurisyistä Nigeriasta. Blogikirjoituksen sisällöstä vastaa FinnWID - Naiset kehitystyössä ry, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa

Blogiin logobanneri.jpg
 
 

 31.10.2018 - teksti: Toisenlaisia tarinoita -kaupunkikävelyiden koordinaatiotiimi, kuvat: Anna Kuokkanen ja Hanna Rajala

Kävellen kehitysyhteistyöhön? – varainkeruun uudet tuulet

Miten kootaan omarahoitusosuus kehitysviestintähankkeelle? Kuinka saadaan vapaaehtoiset innostumaan “tylsästä” varainhankinnasta? Mitä kaupata kriittiselle kuluttajalle, jonka kaappiin ei mahdu enää yhtään ekokassia? Näihin pienen järjestön varainhankinnan haasteisiin lähdettiin ideoimaan ratkaisua FinnWIDin varainhankitatiimissä syksyllä 2017.

Lopputuloksena syntyi suuren suosion saavuttanut Toisenlaisia tarinoita -kävelykierroskonsepti Helsingin Kallion kortteleissa. Kierrosten avulla kerättiin kesällä ja syksyllä 2018 useita tuhansia euroja FinnWIDin ihmiskaupanvastaiseen työhön ja innostettiin toimintaan mukaan joukko uusia vapaaehtoisia.

Toisenlasia tarinoita Anna Kuokkanen
 
 

Pienten, vapaaehtoistoiminnalle perustuvien järjestöjen on jatkuvasti mietittävä uusia tapoja kerätä varoja toimintaansa. Ulkopuolinen hankerahoitus on osa tätä, mutta siihen vaaditaan aina myös järjestön omarahoitusta. FinnWIDissä heräsi ajatus käynnistää opastetut kaupunkikävelyt, kun pohdimme millaisesta varainhankinnasta itse innostuisimme.

Idea kaupunkikävelyistä sai lopullisen kannatuksen, kun keksimme, että kierroksilla voisi kertoa järjestön toimintaan ja arvomaailmaan osuvasti naisten tekemästä yhteiskunnallisesta muutoksesta Suomessa. Kun vielä keksimme kouluttaa oppaiksi esiintymisestä ja historiasta kiinnostuneita vapaaehtoisia, oli suunnitelma valmis! Näin syntyi tutkimusmatka Kallion naisten historiaan. Kallion korttelit antoivat mahdollisuuden puhua myös tämän päivän ihmiskaupasta, joka koskettaa näitäkin katuja.

Kävelykierrosten suunnittelu vapaaehtoistyönä oli yllättävänkin työlästä, mutta yhteen hiileen puhaltamalla saimme kuin saimmekin kävelykierrokset käyntiin heinäkuussa 2018. Kokonaisuutta suunnitteli ja ylläpiti tiiviissä tahdissa pieni ja toisinaan yötä myöten työskentelevä koordinaattoritiimimme Virpi Vepsäläinen, Elina Hiipakka, Inkeri Mellanen ja Elina Pohjonen. Nelihenkinen suunnitteluryhmämme mm. koosti opastekstit, suunnitteli vapaaehtoistyön konseptin sekä koulutti vapaaehtoiset ja  koordinoi kierroksia.

Tukea suunnitteluun saattiin FinnWIDin muilta vapaaehtoisilta sekä Kallion kulttuuriverkoston konkarioppailta Juhani Styrmanilta ja Seija Sihvoselta Kova työ tuotti onnistumisia, joista ensimmäinen oli 14 loistavaa ja innokasta vapaaehtoista, jotka ilmoittautuivat opaskoulutukseen. Vapaaehtoiset kävelyoppaat olivatkin yleisölle näkyvin osa ja saivat paljon kiitosta työstään.

 
 
Vapaaehtoiset oppaat harjoittelivat opastamista kesäkuussa 2018.

Vapaaehtoiset oppaat harjoittelivat opastamista kesäkuussa 2018.

 
 

Kävelykierrosten suuri suosio oli seuraava jysäys, joka yllätti meidät täysin! Yhteensä reilut 270 aiheesta kiinnostunutta osallistujaa kiersi Kallion kanssamme ensin kaikille avoimilla kierroksilla ja myöhemmin tilauskierroksilla. Myös palaute oli kiitollista. Niin osallistujat kuin oppaatkin pääsivät sisälle naisten historiaan, joka oli monelle ennestään tuntematonta. Kierroksilla opittiin tasa-arvosta ja opastamisesta, esiinnyttiin ja tutustuttiin - Kallioon, naisiin ja kalliolaisiin. Oppaat itse kommentoivat kokemusta mm. seuraavasti:

“Asiakkaat, kanssaoppaat ja FinnWIDin vapaaehtoiset tekivät kokemuksesta todella hienon!”

Parhaaksi koettiin itsensä haastaminen, lähihistoriasta oppiminen sekä voimauttava yhdessä tekeminen hyvän asian puolesta. Suurkiitos tiimimme puolesta kaikille osallistujille ja vapaaehtoisille, jotka mahdollistatte ihmiskaupan vastaisen toimintamme! Olimme täysin yllättyneitä suuresta suosiosta ja positiivisesta vastaanotosta.

 
 
Jokaiselle kävelykierrokselle osallistui kymmeniä kiinnostuneita kuulijoita.

Jokaiselle kävelykierrokselle osallistui kymmeniä kiinnostuneita kuulijoita.

 
 

Syksy toi mukanaan sateet ja ansaitun tauon vapaaehtoisille. Työ kuitenkin jatkuu, koska FinnWIDin hankkeiden koko omarahoitusosuus vielä ole kasassa. Kävelyt jatkuvat yhä, tosin ennen ensi kesää tilauskierroksina ja joustavasti. Viimeisin toteutettiin asiakkaan toiveesta virtuaalisesti ja turvassa tuulen tuiverrukselta. Lumikenkien hankintaa voidaan harkita helmikuulle. Mutta aikaa on myös ideoida ensi kesää, uusia kävelyjä ja uusia tarinoita!

Kävelykierrosten tuotoilla rahoitetaan niin suunnitteilla olevaan Toisenlaisia tarinoita -kehitysyhteistyöhankettamme, kuin jo käynnistynyttä kehitysviestintä- ja globaalikasvatushankettamme Suomessa. Käytämme kävelyjen tuottoja myös muuhun vaikuttamistyöhömme ja yhdistyksen perustoimintaan.

 
 

13.7.2018 - Elina Kutramoinen ja Anna Kuokkanen

Vuoden mittainen projektirahoitus Toisenlaisia tarinoita -kampanjalle

Hienoja uutisia! Toisenlaisia tarinoita -tiedotuskampanja jatkuu heinäkuusta 2018 lähtien entistä vahvemmin, sillä sille myönnettiin kesäkuussa 28 477 euron suuruinen projektirahoitus Kepan Frame, Voice, Report! -ohjelmasta. Kepan koordinoimassa ja Euroopan Unionin rahoitamassa hankkeessa vahvistetaan järjestöjen kehitysviestintä- ja globaalikasvatusosaamista. Projektirahoitusten lisäksi ohjelmaan valitut järjestöt saavat koulutusta ja osallistuvat vertaisoppimistilaisuuksiin.

FinnWIDin vapaaehtoiset suunnittelivat kevään aikana Toisenlaisia tarinoita -kampanjan pohjalta projektin, jonka rahoitushakemus jätettiin Kepaan toukokuun alussa. Vapaaehtoiset ovat tärkeässä roolissa myös hankkeen toteuttamisessa, mutta budjettiin on varattu rahaa myös osa-aikaisen koordinaattorin ja projektiassistentin palkkaamista varten.

Projektimme tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta, naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta ihmiskaupasta. Haluamme tiedotustyössämme tarkastella erityisesti niitä tekijöitä, jotka altistavat nuoria naisia ihmiskaupalle. Lisäksi tahdomme tehdä näkyväksi työn, jota kansalaisjärjestöt tekevät Nigeriassa, Italiassa ja Suomessa ihmiskaupan ehkäisemiseksi. Luvassa on muun muassa ihmiskaupasta kertova uusi opetusmateriaali, ihmiskaupan syitä käsittelevä seminaari sekä oppilaitosyhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa. Olemme todella innoissamme tästä mahdollisuudesta!

 
 

3.7.2018 - teksti FinnWID, kuva: Eino Heinonen/Helsingin kaupunginmuseo

Lähde tutkimusmatkalle Kallion naisten historiaan, tuet ihmiskaupan vastaista työtä!

FinnWID - Naiset kehitystyössä ry järjestää heinä-elokuussa 2018 naishistoriaa käsitteleviä kävelykierroksia. Kävelyjen tuotto käytetään FinnWIDin ihmiskaupan vastaiseen työhön Suomessa ja Nigeriassa.

Kallion kortteleissa ovat aikojen saatossa kopisseet monenlaisten naisten kannat. Kaduilla ovat astelleet lettipäiset tulevat huippupoliitikot ja yömyöhällä kotiin tarponeet työläistytöt. Kivitalojen seiniin on kirjattu niin traagisia taiteilijakohtaloita kuin hyvinvointipalvelujen pioneerien uskomattomia saavutuksia.

Kävelykierroksella tutustutaan merkittäviin naisiin Kallion kaupunginosan historiassa ja heidän tekemäänsä yhteiskunnalliseen muutokseen. Kierroksella kuullaan paitsi edistyksen, myös arjen ja eriarvoisuuden historiasta. Tervetuloa mukaamme matkalle naisten tekemään historiaan!

Kierrokset kestävät hieman alle kaksi tuntia ja kiertävät noin kahden kilometrin matkan Kallion kaduilla. Kierroksia vetävät FinnWIDin vapaaehtoiset oppaat.

Kierroksen hinta on 10 euroa, mutta halutessasi voit tukea vapaaehtoisvoimin toimivaa yhdistystämme myös suuremmalla summalla (esim. 15€).

KIERROSTEN AJANKOHDAT:
SU 15.7. klo 13.00 – 15.00
TO 2.8. klo 17.30 – 19.30
KE 8.8. klo 17.30 – 19.30
LA 11.8. klo 14.00 – 16.00
SU 19.8. klo 15.00 – 17.00

MAKSUOHJEET:
Pyydämme, että maksat kierroksen etukäteen FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n tilille. Voit maksaa myös käteisellä paikan päällä. Pyydämme kuitenkin varaamaan tasarahan.

Ennakkomaksut: Maksa 10 euroa (tai valitsemasi suurempi summa) FinnWIDin tilille: FI15 5780 0720 4547 48 (Finnwid – Naiset kehitystyössä ry) (bic-koodi OKOYFIHH). Kirjoita viestikenttään: sana ”kävely” ja kierroksen päivämäärä (esim. 15.7.), jolle ilmoittaudut. Kirjoita viestikenttään myös nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

TULO-OHJE:
Kierrokset alkavat Katri Valan puistoon johtavien portaiden alapäästä. Portaat sijaitsevat aivan Sörnäisten raitiovaunupysäkin läheisyydessä Vilhovuorenkujan alussa.

Kävelyjen sivu Facebookissa.

Huom! Toteutamme mahdollisuuksien mukaan myös tilauskierroksia ryhmille. Varaustiedustelut: ttkavelyt@gmail.com

Lämpimästi tervetuloa!

36200303_1940747689290144_76232156220751872_o.jpg
 
 

18.6.2018 - teksti: Erna Alitalo, Anna Kuokkanen ja Itohan Okundaye, kuvat: Anna Kuokkanen

Yhteenveto FinnWID ry:n ja Toisenlaisia tarinoita -kampanjan kevään saavutuksista

Viime viikolla kokoonnuimme FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n aktiivien kanssa piknikille juhlistamaan kevään aikaansaannoksiamme. Ja kylläpä viime kuukausien aikana onkin tapahtunut paljon!

FinnWiDin aktiivit kevään virkistysillassa kesäkuussa 2018.

FinnWiDin aktiivit kevään virkistysillassa kesäkuussa 2018.

FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n vuosi alkoi tämän Toisenlaisia tarinoita -kampanjan lanseerauksella, ja kampanja on ollut menestys. Siitä on julkaistu kevään aikana yhteensä 16 juttua lehdissä, radiossa, televisiossa ja nettimedioissa. Olemme saaneet satoja seuraajia Facebookissa, järjestämämme seminaari oli tammikuussa tupaten täynnä, kuten myös toukokuussa Maailma kylässä -festivaalilla järjestämämme paneelikeskustelu. Maailma kylässä -festivaalilla kerroimme Toisenlaisia tarinoita -kampanjasta ja FinnWIDin toiminnasta myös ständillämme järjestöteltassa. Olemme käyneet puhumassa kampanjastamme kevään aikana useissa muissakin tilaisuuksissa.

Kampanjan tuloksena olemme tähän mennessä keränneet 3071 euroa varoja nuorten naisten toimeentulomahdollisuuksien kehittämiseen Nigeriassa. Suurkiitos kaikille kampanjaamme kannustaneille, tykänneille, tsempanneille, vapaaehtoistyöpanoksensa antaneille, tilaisuuksiin osallistuneille ja rahaa lahjoittaneille. Tukenne on ollut meille tärkeä!

Toisenlaisia tarinoita -kampanja on uutisoitu kevään mittaan lukuisissa medioissa.

Toisenlaisia tarinoita -kampanja on uutisoitu kevään mittaan lukuisissa medioissa.

Kampanjan saama positiivinen vastaanotto ja palaute kannustivat myös kehitysyhteistyöhankkeen suunnittelun viime metrejä, jotka olivat tiukat. Hankkeen suunnittelusta vastaava koordinaattori kumppanijärjestössämme Nigeriassa joutui muun muassa vielä viime hetkillä kidnappausyrityksen kohteeksi, ja viimeisiä budjettisummia varmistelimme Whatsapp-puheluin vielä hakemuksen jättämistä edeltävän päivän iltana. Lopulta kaikki saatiin valmiiksi ajoissa, ja hakemus lähti ulkoministeriölle toukokuun puolivälissä. Hankkeen tavoitteena on ihmiskaupan uhriksi joutumisen ehkäiseminen nuorten naisten toimeentulomahdollisuuksia kehittämällä Nigeriassa, ja hankkeessa tullaan tarjoamaan naisille muun muassa yrittäjyyskasvatusta.

Ulkoministeriö sai tällä hakukierroksella yhteensä 129 hakemusta, ja päätökset rahoituksesta tulevat vuoden lopussa. Pidetään siis kaikki peukkuja, jotta saamme hankkeelle rahoituksen. Positiivisen rahoituspäätöksen myötä jokainen keräämämme euro kertautuisi noin kaksitoistakertaiseksi. Haimme ulkoministeriöltä rahaa kahden vuoden hankkeelle yhteensä 102 000 euroa, josta noin 7 700 euroa on omarahoitusosuutta, jota keräämme tällä Toisenlaisia tarinoita -kampanjalla.

Kevään aikana haimme rahoitusta myös viestintä- ja globaalikasvatushankkeelle. Suunnittelemme tekevämme hankkeessa yhteistyötä mm. sosionomiopiskelijoiden kanssa, jotka mahdollisesti tulevat työtehtävissään kohtaamaan ihmiskaupan uhreja. Hankerahoituksen avulla pystyisimme vahvistamaan ja lisäämään ihmiskauppaa käsitelevää tiedotustamme myös yleisemmin.

Maaliskuussa FinnWID sai uuden hallituksen, jossa on nyt seitsemän varsinaista jäsentä ja kuusi varajäsentä. Uusien hallituslaisten myötä suunnitteilla on niin nais- ja tasa-arvohistoriaan keskittyviä varainhankinnallisia kaupunkikävelyjä, kirppismyyjäisiä, leffailtoja, nettisivujen uudistamista kuin seminaareja ja konserttejakin.

FinnWIDin aktiivit Ella Virtanen, Itohan Okundaye ja Laura Kirjokivi Maailma kylässä -festivaalilla toukokuussa 2018.

FinnWIDin aktiivit Ella Virtanen, Itohan Okundaye ja Laura Kirjokivi Maailma kylässä -festivaalilla toukokuussa 2018.

Myös Itohan Okundaye haluaa kiittää kaikkia kampanjaan tavalla tai toisella osallistuneita ihmisiä. Hänelle tämän, hänen ideastaan alkaneen kampanjan toteutuminen on ollut voimauttava kokemus. Hänestä on hienoa, että niin moni suomalainen on lähtenyt kampanjaan mukaan. Olemme keränneet jo tähän mennessä niin paljon varoja, että vaikka emme saisi ulkoministeriön rahoitusta, voimme joka tapauksessa tukea monen nuoren naisen koulutietä.


Tässä välissä onkin siis hyvä vetäytyä hetkeksi hyvin ansaitulle kesälomalle. Kuullaan taas syksymmällä!

 
 

11.6.2018 - teksti: Anna Kuokkanen, kuva: Riding for Hope

Polkupyörällä Italiaan ihmiskaupan ehkäisemiseksi

Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa on mukana uskomattomia vapaaehtoisia. Yksi heistä on Laura Kirjokivi, jonka yhden naisen hyväntekeväisyysprojekti kerää varoja ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

Viime kesänä Laura pyöräili Suomesta Espanjaan ja keräsi joukkorahoituskampanjan avulla 4000 euroa ihmiskaupan uhreja auttavalle järjestölle. Sen avulla Madridissa toimiva turvakoti pystyi maksamaan kahdenkymmenen naisen ensiasunnon takuuvuokran ja auttamaan heidät uuden elämän alkuun.

Tänään Laura starttasi polkupyöränsä matkalle kohti Italiaa ja Roomaa, ja tämän vuotisella reissullaan hän kerää rahaa meidän tulevalle kehitysyhteistyöhankkeellemme Nigeriaan. Laura inspiroitui Itohan Okundayen tarinasta ja haluaa siksi tukea nyt Toisenlaisia tarinoita -kampanjaa. Samalla Laura haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että kuka tahansa voi tarttua toimeen ja muuttaa maailmaa, jos vain haluaa.

Lauran tavoitteena on kerätä 5000 euroa Toisenlaisia tarinoita kampanjalle. Hänen projektiaan voi tukea rahallisesti Mesenaatti-joukkorahoitussivustolla ja Lauran reissua voi seurata hänen blogissaan sekä Riding for Hope -Facebook-sivulla. Oikein hyvää matkaa Laura!

riding for hope kopio.jpg
 
 

29.5.2018 - teksti ja kuvat: Anna Kuokkanen

Ihmiskaupan uhrista ihmiskaupan vastustajaksi -keskustelutilaisuus katsottavissa myös jälkitäteen

Järjestimme Maailma kylässä -festivaalilla keskustelutilaisuuden Ihmiskaupan uhrista ihmiskaupan vastustajaksi. Keskusteluun osallistuivat Toisenlaisia tarinoita -kampanjan aloittanut Itohan Okundayen, FinnWID - Naiset kehitystyössä ry:n puheenjohtaja Erna Alitalo sekä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) tutkija Minna Viuhko. Paneelin juonsi toimittaja Maryan Abdulkarim.

Kansallisteatterin Lavaklubi oli viimeistä istuinta myöten täynnä.

Kansallisteatterin Lavaklubi oli viimeistä istuinta myöten täynnä.

Keskustelussa käsiteltiin erityisesti ihmiskaupan syitä ja keinoja ehkäistä sitä kehitysmaissa. Toisaalta korostettiin sitä, että jokainen suomalainenkin voi osallistua ihmiskaupan ehkäisemiseen. Jos tuote on erittäin halpa, hälytyskellojen pitäisi soida, olipa kyse sitten Aasiassa tuotetusta t-paidasta tai lähipitserian pitsasta. Ihmiskauppaa voikin ehkäistä kysymällä tuotteiden alkuperästä ja välttämällä globaalia eriarvoisuutta lisäävien rakenteiden tukemista.

Kiitos antoisasta keskustelusta kaikille osallistujille! Aihe selvästi kiinnostaa, sillä Kansallisteatterin Lavaklubi oli aivan täynnä. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa jälkikäteen festivaalin Youtube-kanavalta.

Itohan Okundye kertoi tilaisuudessa siitä, miksi hän haluaa tehdä työtä ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

Itohan Okundye kertoi tilaisuudessa siitä, miksi hän haluaa tehdä työtä ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

 
 

2.5.2018 - Erna Alitalo

Loppusuoralla

Kehitysyhteistyöhankkeen suunnittelu ja rahoitushakemuksen kirjoittaminen on iso urakka. FinnWIDin nuorten naisten koulutus - ja toimeentulomahdollisuuksia kehittävän hankkeen suunnittelussa on alkamassa toukokuussa viimeinen rutistus, sillä ulkoministeriön hankehaku päättyy 14.5.2018. Tässä on näyte hakemuksen tämänhetkisestä vaiheesta ja siitä, miltä tulevan hankkeemme tavoitteen kuvaus näyttää tällä hetkellä: 

Project approach

Long-term development objective of the project is that fewer young women end up as victims of human trafficking. To achieve this objective project targets two immediate objectives which will have the following concrete outputs during the project:

1. Young women who participate to pilot training programme carried out during the project have gained knowledge and networks to be able to secure a sufficient livelihood through their own work

·   OUTPUT 1: Business opportunities mapping exercise in Benin City is done

·   OUTPUT 2: Mapping of different forms of business hubs in Nigeria and in other countries is done

·   OUTPUT 3: Outline of the pilot training programme created in cooperation with the young women who are in risk of becoming victims of human trafficking and planning to travel to Europe and other community members is done

·    OUTPUT 4: One pilot training programme run successfully

2. Community members, such as different duty bearers and trained young women, are engaged to develop livelihood opportunities of young women and act against human trafficking

·   OUTPUT 1: Different duty bearers are engaged to develop the livelihood opportunities of young women

·   OUTPUT 2: Trained young women act as peer educators in their communities

·    OUTPUT 3: Structure of the actual training programme and plan to extend it is documented/written

·    OUTPUT 4: Customized and branded IEC materials for the persons participating to trainings and meetings in the selected rural communities is created.

The project will start a process to develop structural changes to the society in order to create sustainable livelihood opportunities for young women who are in a vulnerable position to become victims of human trafficking and possibly planning the travel to Europe. In this first phase of the project, the training programme for young women is created, piloted and then re-modified to be extended in the second phase of the project. Young women themselves, as well as community members widely, such as authorities, entrepreneurs, education institutes and community leaders, are engaged to mind storm and develop the training programme. In addition, different kind of background analysis are done, such as mapping of business-hub models and analysis of the market/employment situation in the Benin city.

 
 

21.4.2018 - FinnWID - Naiset kehitystyössä ry

Toisenlaisia tarinoita -kampanja on mukana Maailma kylässä -festivaalilla

Järjestämme lauantaina 26.5.2018 Maailma kylässä -festivaaleilla keskustelutilaisuuden Ihmiskaupan uhrista ihmiskaupan vastustajaksi.

Nigerialainen Itohan Okundaye joutui ihmiskaupan uhriksi 16-vuotiaana. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, turvapaikanhakijana Suomeen tullut Okundaye haluaa työskennellä ihmiskaupan ehkäisemiseksi parantamalla nuorten naisten koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia kotiseudullaan Edon maakunnassa Nigeriassa. Ihmiskauppaa ehkäisevän Toisenlaisia tarinoita -kampanjan perustanut Okundaye kertoo, miten kaikki alkoi.

Ihmiskauppa on globaali ja sukupuolittunut ilmiö, joka koskettaa myös Suomea. Minkälainen on ihmiskauppaan liittyvä lainsäädäntö Suomessa? Okundayen tarinaa seuraa paneelikeskustelu, joka pureutuu naisiin ja tyttöihin kohdistuvan ihmiskaupan syihin ja pohtii keinoja ehkäistä sitä.

Okundayen kanssa keskustelemassa ovat FinnWID - Naiset kehitystyössä ry:n puheenjohtaja Erna Alitalo sekä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) tutkija Minna Viuhko. Paneelin juontaa toimittaja Maryan Abdulkarim. Tilaisuuden kieli on englanti.

Aika: lauantai 26.5.2018 klo 12.20-13.00
Paikka: Maailma kylässä -festivaalin Taiga-lava (Kansallisteatterin Lava-klubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki)
Tilaisuus on osa Maailma kylässä -festivaalin ohjelmaa.

Tervetuloa!

Tapahtuman tiedot löytyvät myös Facebookista.

 
 
Anna Kuokkanen
 
 

1.3.2018 - teksti: Virpi Vepsäläinen, kuvat: Anna Kuokkanen

Ideasta suunnitelmaksi – nupuillaan olevan kehitysyhteistyöhankkeen ensiaskeleet

Tämä kirjoitus kuvaa FinnWID ry:n vapaaehtoisen mietteitä kehitysyhteistyöhankkeen suunnittelun alkutaipaleelta. Kirjoittaja on järjestötyön ammattilainen, joka ei malta pysytellä erossa maailmanparantamisesta edes vapaa-ajallaan.

Keväällä 2017 hieraisin silmiäni somea selatessani. Aivan tuntemattomat tyypit puuhailivat FinnWID ry:n keskusteluryhmässä jotakin yhdistyksen päänmenoksi. Entisenä aktiivina kiinnostuin ja lampsin tapaamiseen kuulemaan lisää. Tuossa tapaamisessa puhui eräs nigerialaisnainen, Itohan Okundaye. Hänen kertomuksensa ihmiskaupan uhrina naulitsi tämän jo hiukan kyynistyneenkin järjestöjennin pulpettiin. Tahto saada aikaan muutosta vakuutti. Tuon tapaamisen jälkeen olen ollut vapaaehtoisena mukana FinnWID ry:n Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa ja suunnittelemassa kehitysyhteistyöhanketta, jota kampanjalla rahoitetaan.

FinnWID ry:n hankkeen tavoitteena on kehittää toimeentulomahdollisuuksia naisille ja työtöille, joilla on riski ajautua mukaan ihmiskauppaan. Oma osuuteni kehitysyhteistyöhankkeen suunnittelussa alkoi jo Toisenlaisia tarinoita -kampanjan suunnittelusta, sillä ilman omaa rahoitusta hanketuen hakeminen ulkoministeriöstä ei ole mahdollista. Itse hankkeen suunnittelu alkoi syksyllä 2017, kun kokoonnuimme muiden intoa nitisevien vapaaehtoisten kanssa pohtimaan hankkeen tavoitteita ja syitä ihmiskaupan taustalla. Vapaaehtoiset saivat myös osallistua nigerialaisen kumppanijärjestön valintaan. Kumppanin valinta on hankesuunnittelun tärkeimpiä vaiheita, koska paikallinen kumppani toteuttaa hankkeen käytännössä. Syksyn aikana laadimme hankeryhmää vetävän Erna Alitalon johdolla kriteerit kumppanin valinnalle ja etsimme sopivia ehdokkaita. Vapaaehtoiset paiskivat töitä esimeriksi pohtimalla ehdokkaille esitettäviä kysymyksiä, sekä pyytämällä suosituksia niiden aiemmilta kumppaneilta.

Ensimmäinen yllätys tuli vastaan, kun sopivia ehdokkaita ei tahtonut löytyä; suomalaisilla järjestöillä ei näyttänyt olevan juurikaan kokemusta hankeyhteistyöstä Nigeriassa. Lopulta löysimme seitsemän sopivaa kandidaattia. Pyysimme ehdokkailta alustavat suunnitelmat siitä, miten he ehkäisisivät ihmiskauppaa ja millaista osaamista heillä on yhteistyömme tueksi. Kumppaniehdokkaiden vertailu tuotti hiukan päänvaivaa. Yksi järjestö oli nähnyt vaivaa hakemuksen tekoon, mutta oli kokematon ihmiskaupan ehkäisyssä, toiselta taas puuttui kokemus elinkeinojen kehittämisestä.

 
 
Virpi Vepsäläinen ja Erna Alitalo haastattelemassa nigerialaisia kumppaniehdokkaita Skypen välityksellä joulukuussa 2017.

Virpi Vepsäläinen ja Erna Alitalo haastattelemassa nigerialaisia kumppaniehdokkaita Skypen välityksellä joulukuussa 2017.

 
 

Vuodenvaihteessa 2018 olimme valmiita haastattelemaan parhaat kandidaatit. Erna, Anna Kuokkanen ja minä haastattelimme neljä ehdokasta videoyhteyden välityksellä. Neuvotteluissa korvaluut joutuivat koville. Saimme otsalle ehkä parikin lisävekkiä, kun koetimme pätkivien linjojen kautta saada selkoa nigerialaisten kollegoidemme aatoksista. Lopulta saimme kandidaatit jonoon. Kumppaniksi valikoitui ENCATIP-verkosto, johon kuuluu kuusi Edon maakunnassa toimivaa järjestöä. Valinnan ratkaisi verkoston aikaisempi kokemus ihmiskaupan ehkäisystä ja toimeentulomahdollisuuksien kehittämisestä. Vaakakupissa painoi myös kokemus kansainvälisesti rahoitetuista hankkeista.

Hankkeen suunnittelua jatkettiin huoltotauon jälkeen helmikuussa, kun kampanjan lanseeraus, synnytykset, joulut ja muu elämä oli puserrettu alta pois. Helmikuun tapaamisessa havaitsin ilokseni, että suunnitteluryhmään oli rantautunut uusia kasvoja. Tästä saamme kiittää kampanjan saamaa näkyvyyttä. Tätä tekstiä kirjoittaessa hankeryhmässä on alkamassa kuumeinen näpyttely, kun ryhmäläiset alkavat koota tietoa ulkoministeriön hanketukihakemusta varten.

 
 
FinnWIDin aktiivit tutkimassa ulkoministeriön hankehaun kriteereitä ja jakamassa tehtäviä hankkeen tausta-analyysin kirjoittamista varten helmikuussa 2018.

FinnWIDin aktiivit tutkimassa ulkoministeriön hankehaun kriteereitä ja jakamassa tehtäviä hankkeen tausta-analyysin kirjoittamista varten helmikuussa 2018.

 
 

Kaiken kaikkiaan hankkeen suunnittelu on ollut mukavaa puuhaa, vaikka hanketyö on minulle tuttua. FinnWIDin vahvuutena on mahtavan innostunut vapaaehtoisten joukko ja hallitus, joka omalla esimerkillään innostaa muita toimintaan. Odotan innolla oppia, jota hankkeen parissa puuhastelu tuo tullessaan, eikä haittaa, että meillä on tapaamisissa kivaa. Nyt vaan tarvitaan ne rahat, joten ”Hei ministeriö, nää lyytit kyllä kirjottaa, ja tekee, kun vain rahakirstun saranat toukokuussa auki narahtaa”.

 
 

22.2.2018 - teksti: Erna Alitalo, kuva: Paula Ojansuu/Studio Kraft & Naisjärjestöjen Keskusliitto

Järjestöaktiivin viikko

Tässä blogissa haluamme tuoda näkyväksi muun muassa kaikkea sitä, mitä tapahtuu FinnWIDin kaltaisen järjestön kulisseissa. Niinpä ajattelin kirjoitella, millainen on tavallinen helmikuinen viikko järjestöaktiivin elämässä. Kirjoitus sijoittuu välille lauantai 10.2. – perjantai 16.2.

Lauantaina oli hallituksemme kokous klo 17.30. Mieheni oli ollut aamuvuorossa töissä ja hänen tullessaan kotiin kävimme pikaisesti ovella läpi, milloin lapsukaisemme on syönyt, saanut puhtaan vaipan ja nukahtanut – sitten kiiruhdin kokoukseen. Kokous pidettiin hallituksen jäsentemme Annan ja Tommin luona, kuten usein muulloinkin. Annalla ja Tommilla on 2-vuotias lapsi, joten kokoustaminen on kätevintä heillä, jotta molemmat pääsevät osallistumaan.

Kokouksemme asialistalla oli mm. tilinpäätös ja tämän vuoden budjetti sekä toimintasuunnitelma, jotka tullaan käsittelemään vuosikokouksessa maaliskuun lopulla. Vuosikokouksessa valitaan myös uusi hallitus ja toivommekin, että saamme mukaan uusia innokkaita tekijöitä. Nyt meitä on ollut hallituksessa neljä henkilöä, ja vaikka tiivis porukkamme on toiminut hyvin esimerkiksi silloin, kun on pitänyt reagoida nopeasti asioihin, ovat lisäkädet tervetulleita mukaan – välillä asiat kasautuvat ja vuorokauden tunnit eivät tunnu riittävän.

Sunnuntaina oli mieheni syntymäpäivä, joten pidin taukoa järjestöpuuhista – söimme pannukakkua ja jäätelöä. Illalla kuitenkin selvisi, että kampanjamme oli kerännyt kasaan ensimmäiset 1000 euroa, josta viestittelimme sitten hallituslaisten kesken omassa Facebookin messengerin kuumanlinjan keskusteluryhmässämme ja sovimme, miten sometamme asiasta tulevalla viikolla.

Maanantaina luonnostelin hankehakemukseemme ongelma-analyysia ja tuloskehikkoa indikaattoreineen ja lähetin ne nigerialaiselle kumppanillemme kommenteille. Hankesuunnittelu on täynnä tämän kaltaista mahdotonta hankejargonia. Eri rahoittajat käyttävät lisäksi vielä hieman eri termejä. Tästä syystä nyt alkuun olemmekin yrittäneet kumppanimme kanssa päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä kaikkea materiaalia ulkoministeriön hakuun tarvitaan.

Ulkoministeriön hanketuki on myös hieman erityislaatuinen siinä suhteessa, että rahoitusta hakee suomalainen järjestö ja paikallinen kumppanijärjestö toteuttaa hankkeen. Hanke suunnitellaan yhteistyössä. Tämä on uusi kuvio kumppanillemme. Paljon aikaa kuluukin siihen, että kommunikoimme niin sähköpostitse kuin Whatsappilla siitä, miten etenemme. Kumppanillamme tuntuu myös olevan melko kiireinen helmikuu – perjantaina sain aamulla klo 8.30 suunnittelua johtavalta Rolandilta viestin, että hän oli edellisenä iltana saapunut Benin Citystä Lagosiin, jossa oli osallistumassa IOM:n kokoukseen. Sunnuntaina hän oli lähdössä viikoksi Saksaan.

Tiistai-aamuni vierähti Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen johtajien foorumissa. Oli hienoa huomata, kuinka foorumissa oli mukana monipuolisesti erilaisia naisjärjestöjä. Oli hyvin vanhoja ja perinteikkäitä ja vasta viime vuosina perustettuja. Jokaisella oli oma missionsa, mutta kaikki ajoivat kuitenkin yhteistä isoa päämäärää – sukupuolten tasa-arvoa. Päällimmäisenä mieleeni jäikin ajatus siitä, kuinka hienoa on, että voimme tukea toistemme tärkeää työtä ja näin saavuttaa yhdessä ajamiamme asioita.

Paula Ojansuu NJKL.jpg
 
 

Keskiviikon päätapahtuma olikin sitten vuorostaan neuvolan kaksikuukautiskäynti. Pienokainen imaisi rohkeasti rota-virusrokotteen ja sai jälkioireena ainoastaan mahtavan ripulikakan seuraavana päivänä.

Torstaina kokoonnuimme FinnWID:n aktiivien kanssa suunnittelemaan varainhankintaa. Meillä on Facebookin aktiivi-ryhmässämme tällä hetkellä lähes 40 jäsentä ja mukaan mahtuu niin järjestötyön ensikertalaisia kuin vanhoja konkareita ja monia eri alojen ammattilaisia. Kaikkinensa meillä on aktiivien kesken tapaamisia lähes viikoittain – aiheina varainhankinta, hankesuunnittelu, viestintä/kampanjan toteutus ja tapahtumien järjestäminen.

Perjantai kului sähköposteihin vastailemisessa ja tämän blogitekstin parissa. Kaikkinensa järjestöaktiivin viikkoon kuuluu paljon pientä sälää ja erityisesti yhteydenpitoa eri toimijoiden kanssa. Lisäksi esimerkkiviikkoon mahtui muun muassa toiminnantarkastuksesta sopiminen, Maailma kylässä -festivaaleille ilmoittautuminen, Maailma kylässä -festivaalilla järjestettävän keskustelutilaisuuden suunnittelua, yhteydenpitoa median kanssa, aktiiveille viestittelyä, Twitteriä ja Facebookia ja aktiiveille järjestettävän, kampanjan aloituksen kunniaksi pidettävän juhlan suunnittelua.

Järjestöaktiivin tavalliseen helmikuiseen viikkoon mahtui siis paljon mielenkiintoista tekemistä, uuden oppimista, haasteita ja onnistumisia. 😊

 
 

6.2.2018 - teksti: Salla Jokela, kuvat: Anna Kuokkanen ja Susani Mahadura

Toisenlaisia tarinoita -kampanjan avausseminaari välitti voimaantumisen sanomaa

Toisenlaisia tarinoita -kampanjan avausseminaari täytti 30.1.2018 Eurooppasalin Helsingissä. Tilaisuuden livestreamia seurasi lisäksi Facebookin välityksellä useampi sata henkilöä. Seminaari koostui toisiaan täydentävistä puheenvuoroista, videoesityksistä ja paneelikeskusteluista, jotka juontajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan sitoivat tarinalliseksi kokonaisuudeksi

Tilaisuuden avasi FinnWID – Naiset kehitystyössä -järjestön aktiivijäsen Anna Kuokkanen. Hän kertoi tutustuneensa kampanjan keulahahmoon, entiseen ihmiskaupan uhriin Itohan Okundayeen turvapaikanhakijoiden arkea käsittelevän valokuvaprojektinsa yhteydessä. Naisten ystävystyttyä Okundaye ehdotti, että he ryhtyisivät kampanjoimaan ihmiskaupan syiden kitkemiseksi Nigeriassa. Okundaye halusi antaa kampanjalle kasvot, ja Kuokkanen rohkaistui keräämään FinnWID-järjestön kautta vapaaehtoisten verkostoa idean toteuttamiseksi.

 
 
Itohan Okundaye kertoi kokemuksistaan ihmiskaupasta Italiassa.

Itohan Okundaye kertoi kokemuksistaan ihmiskaupasta Italiassa.

 
 

Okundayen kertomus valaisi niitä kauheuksia, joita jopa satatuhatta naista kokee Euroopassa joka vuosi. Suomeen päätyneitä ihmiskaupan uhreja Pro-tukipisteessä auttava Essi Thesslund piti Okundayen kokemuksia monella tapaa edustavana esimerkkinä. Uhrien tarinoissa toistuvat kokemukset absoluuttisesta köyhyydestä ja verkostojen puutteesta lähtöalueilla sekä pelosta ja väkivallan uhasta Euroopassa. Thesslund korosti, että uhrien auttaminen edellyttää luottamuksellisen yhteyden syntymistä. Vasta silloin uhrit vakuuttuvat siitä, että kertomalla oman tarinansa he voivat parantaa tilannettaan.

Kansallisen ihmiskaupparaportoijan edustaja Venla Roth kertoi ihmiskaupan uhrien auttamiseen liittyvästä lainsäädännöstä ja sen soveltamisen ongelmista. Niiden vuoksi kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevat jäävät usein vaille apua. Suomen lain mukaan ihmiskaupan uhreille voidaan myöntää oleskelulupa, mikäli heitä tarvitaan Suomessa esimerkiksi rikoksen tutkinnan vuoksi tai heidän tulkitaan olevan erityisen haavoittuvassa asemassa. Ulkomailla tapahtuneiden rikosten selvittäminen Suomessa on kuitenkin hankalaa, ja tulkinnat siitä, ketkä ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, ovat epäjohdonmukaisia ja ennakoimattomia. Ongelmia aiheuttaa myös se, etteivät viranomaiset kohtaa ihmiskaupan uhreja tai tunnista heitä. Roth kaipasi valtioilta toimenpiteitä näiden institutionaaliseksi väkivallaksi kutsumiensa ongelmien ratkaisemiseksi.

 
 
Tilaisuutta seurasi täysi sali kuulijoita.

Tilaisuutta seurasi täysi sali kuulijoita.

 
 

Puheevuoroja täydensi Osai Ojighon videotervehdys Amnesty Internationalin Nigerian maatoimistosta. Hän mainitsi muun muassa ihmiskauppaan liittyvän katastrofaalisen tilanteen Libyassa ja korosti Euroopan Unionin jäsenvaltioiden vastuuta siitä, että maat huomioisivat ihmisoikeudet toteuttaessaan rajapolitiikkaa. Paneelikeskustelun aikana myös yleisö pääsi esittämään kysymyksiä Okundayelle, Thesslundille, Rothille sekä FinnWID:in puheenjohtaja Erna Alitalolle. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että paras keino ihmiskauppiaiden vallan vähentämiseksi Nigeriassa on parantaa tyttöjen ja naisten toimeentulon edellytyksiä alueella. Nopeiden ratkaisujen etsimisen sijaan on järkevää panostaa esimerkiksi tyttöjen koulutukseen sekä kestävien elinkeinojen kehittämiseen. Juuri tähän tarkoitukseen Toisenlaisia tarinoita -kampanja kerää nyt rahaa.

 
 
Paneelissä keskustelivat Venla Roth, Itohan Okundaye, Essi Thesslund ja Erna Alitalo.

Paneelissä keskustelivat Venla Roth, Itohan Okundaye, Essi Thesslund ja Erna Alitalo.

 
 

Kaiken sanotun rinnalle tapahtuman viestiksi nousi toivo ja voimaantuminen. Okudayen vahva ja optimistinen läsnäolo sekä kymmenien vapaaehtoisten työpanos antoivat lupauksen siitä, että toisenlaiset tarinat ovat mahdollisia. Vaikuttavat kohtaamiset ja teot voivat saada aikaan pieniä muutoksia, jotka ovat tärkeitä askeleita monimutkaisten globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.

 
 
Tämäkin seminaari järjestettiin täysin vapaaehtoivoimin. Tilaisuuden jälkeen tunnelma oli tyytyväinen ja innostunut.

Tämäkin seminaari järjestettiin täysin vapaaehtoivoimin. Tilaisuuden jälkeen tunnelma oli tyytyväinen ja innostunut.

 
 

Salla Jokela työskentelee tutkijana Suomen Akatemian rajojen, identiteettien ja transnationalisaation tutkimuksen RELATE- huippuyksikössä Helsingin yliopistossa. Hän on mukana FinnWID:in toiminnassa, sillä hän uskoo, ettei globaaliin eriarvoisuuteen liittyviä ongelmia ratkaista ainoastaan kansainvälisin sopimuksin, vaan myös paikallistason pienin teoin.

 
 

30.1.2018 - FinnWID - Naiset kehitystyössä

Tiedote: Ihmiskauppa koskettaa myös Suomea – Toisenlaisia tarinoita -kampanja kertoo uhrin tarinan ja puuttuu ilmiön syihin

Julkaisuvapaa 30.1.2018 klo 7.00

Köyhyys ajaa nigerialaisia naisia prostituoiduiksi Eurooppaan. Entinen ihmiskaupan uhri Itohan Okundaye haluaa luoda vaihtoehtoja ihmiskaupalle parantamalla naisten toimeentulomahdollisuuksia Nigeriassa.

Joka vuosi tuhannet nuoret naiset ja tytöt lähtevät köyhyyden vuoksi Nigeriasta Eurooppaan. Suuri osa heistä päätyy ihmiskauppiaiden mukana Italiaan tai muualle Eurooppaan, myös Suomeen, missä heidät pakotetaan prostituutioon ja vuosien velkavankeuteen.

Yksi heistä on nigerialainen Itohan Okundaye, joka lähti 16-vuotiaana Italiaan, koska hänen vanhemmillaan ei ollut varaa edes lastensa peruskoulutukseen. Italiassa kävi ilmi, että Okundaye oli 40 000 euroa velkaa matkajärjestelyistä.

Ainoa tarjolla ollut työ oli prostituutiota, ja siihen oli pakko ryhtyä, sillä laittoman maahantulon paljastumisella ja velan maksamatta jäämisellä olisi ollut vakavia seurauksia Okundayelle ja hänen perheelleen.

“Minulla oli suuret odotukset, kun lähdin Eurooppaan. Luulin ansaitsevani rahaa, jotta voisin auttaa perhettäni ja kouluttautua. Se oli kuitenkin mahdotonta, koska jokaisen yön päätteeksi tuli joku ja otti rahani. Velan lisäksi jouduin maksamaan kaikesta muustakin: asumisesta, ruuasta, vaatteista, jopa tienpätkästä, jolla seisoin illat”, Okundaye kertoo.

Työskenneltyään vuosia prostituoituna, Okundaye tuli turvapaikanhakijana Suomeen. Hän teki aloitteen työstä ihmiskauppaa vastaan, ja toimii nyt FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa, joka lisää tietoisuutta ihmiskaupasta ja puuttuu sen syihin.

”Nigeriassa on tehty jo pitkään tiedotustyötä ihmiskaupan vaaroista. Monille nuorille naisille ihmiskauppiaiden tarjoukset vaikuttavat kuitenkin ainoalta varteenotettavalta keinolta parempaan toimeentuloon. Yhdessä nigerialaisen kumppanijärjestömme kanssa haluamme olla tekemässä vaihtoehtoja ihmiskaupalle tarjoamalla naisille kestäviä toimeentulomahdollisuuksia Nigeriassa”, FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n puheenjohtaja Erna Alitalo sanoo.

Okundaye kertoo kokemuksistaan Toisenlaisia tarinoita -seminaarissa Eurooppasalissa tiistaina 30.1.2018. 

Yhteystiedot: Anna Kuokkanen / 040 7399391 / info@finnwid.fi

 
 

29.1.2018 - teksti: Erna Alitalo, kuva: Anna Kuokkanen

Yhdessä tekemällä

Vajaa vuosi sitten Anna laittoi minulle viestin, että tietäisinkö joitain Nigeriassa toimivia suomalaisia järjestöjä. Hän kertoi, että Itohan, jonka elämää olin Annan kautta seurannut jo muutaman vuoden, halusi tehdä jotain nigerialaisten tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Teimme nopean kartoituksen, emmekä juuri löytäneet suomalaisia toimijoita tai heidän kumppaneitaan Nigeriasta.

Samoihin aikoihin olin kuullut, että FinnWID etsi toimintaansa uusia aktiiveja ja toimintaideoita. Järjestö on aina toiminut vapaaehtoisten verkostona ja näin ollen sen toiminta on vuosien aikana muokkautunut sen mukaan, ketkä järjestössä ovat olleet aktiivisina.

Pohdimme hetken Annan kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että jos kerran Itohan halusi toimia ja tuoda tarinansa julkisuuteen, kyllä meidän pitäisi käyttää osaamistamme ja verkostojamme ja auttaa häntä.

Olin yhteydessä FinnWIDin hallitukseen, jonka tuolloiset jäsenet innostuivat ideoistamme. FinnWID sai meistä uudet vetäjät ja me FinnWIDistä väylän lähteä toteuttamaan Itohanin unelmia.

Viime vuodesta päällimmäisenä mielessä onkin sitten se valtava kiinnostus, jota asiamme eri ihmisissä herätti. Saimme koottua mahtavan aktiivien joukon mukaan suunnittelemaan tätä Toisenlaisia tarinoita -kampanjaa, tammikuun aloitusseminaaria ja tulevaa hanketta Nigeriaan.

 
 
Uusia aktiiveja tutustumassa FinnWIDin toimintaan uusien illassa.

Uusia aktiiveja tutustumassa FinnWIDin toimintaan uusien illassa.

 
 

Aktiivien joukkoon mahtui monia eri alojen asiantuntijoita - viestijöitä, valokuvaajia, videokuvaajia, graafikoita, ihmiskauppa-, ihmisoikeus-, kehitysyhteistyö- jne. asiantuntijoita ja monia innostuneita järjestöaktiiveja. Oli hienoa nähdä, mitä kaikkea saimme yhdessä aikaiseksi - suuret kiitokset siis kaikille työssä mukana olleille.

Jatkossa tulen kirjoittelemaan täällä blogissa erityisesti hankesuunnittelumme etenemisestä. Syksyllä valitsimme meille kumppanin Nigeriasta (tästä seuraavassa blogissa) ja ulkoministeriön rahoitushaun deadline tulee olemaan toukokuun puolivälissä – ole siis kuulolla ja seuraa täällä työtämme. Tehdään yhdessä toisenlaisia tarinoita.

 
 

28.1.2018 - teksti ja kuvat: Anna Kuokkanen

Toisenlaisia tarinoita – mistä kaikki alkoi?

Toisenlaisia tarinoita -projektin juuret ulottuvat kolmen ja puolen vuoden taakse Helsingin Kaarlenkadun vastaanottokeskukseen, missä tapasin Itohan Okundayen ensimmäistä kertaa, kun etsin osallistujia turvapaikanhakijoiden elämää tarkastelevaa dokumentaarista valokuvaprojektiani varten.

Itohan oli ensimmäinen henkilö, joka projektiini ilmoittautui, heti samana päivänä, kun olin vienyt ilmoituksen siitä vastaanottokeskuksen ilmoitustaululle. Jo ensimmäisellä tapaamiskerrallamme huomasin, että tällä henkilöllä on vahva tarve kertoa tarinansa, saada äänensä kuuluviin ja myös vaikuttaa asioihin.

 
 
Itohan Okundaye Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa syksyllä 2014.

Itohan Okundaye Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa syksyllä 2014.

 
 

Näiden vuosien aikana meistä on tullut Itohanin kanssa ystävät. Olemme puhuneet myös paljon ihmiskaupasta ja siitä mitä sille voisi ja pitäisi tehdä. Viime vuoden maaliskuussa olin käymässä Itohanin luona Kristiinankaupungissa, jonka vastaanottokeskuksessa hän nykyään asuu. Olin tekemässä valokuvaprojektiani ja muutenkin tapaamassa häntä. 

Olimme kävelemässä kaupungilla, kun Itohan alkoi puhua minulle siitä, miten hän on käynyt kertomassa ihmiskaupasta ja omasta tarinastaan kouluissa, seurakuntien tilaisuuksissa ja muissa paikoissa. Hän oli huomannut, että monet ihmiset olivat järkyttyneitä kuullessaan, että tällaista tapahtuu Euroopassa.

Monet olivat myös kysyneet Itohanilta, mitä he voisivat tehdä tälle asialle – miten he voisivat auttaa. Siksi Itohan oli saanut idean projektista, jossa hän kertoisi ihmiskaupasta Suomessa ja sen rinnalla kerättäisiin varoja Nigeriaan tyttöjen koulutukseen ja erityisesti ammattikoulutukseen. Itohan sanoi, että sillä ei olisi väliä, miten iso tai pieni projektista tulisi – jos hän saisi estettyä edes yhtä tyttöä lähtemästä ihmiskauppiaan mukaan, niin se olisi kaiken työn väärti.

Yhtäkkiä huomasin, että olimme istuneet kristiinankaupunkilaisen sekatavarakaupan tuulikaapissa puolitoista tuntia ideoimassa hanketta, ja minä olin lopulta sanonut ne tärkeät sanat, että ”kyllä minä autan sinua siinä”.

 
 
Toisenlaisia tarinoita -kampanjan hiomista viestinnän ammattilaisten avustuksella.

Toisenlaisia tarinoita -kampanjan hiomista viestinnän ammattilaisten avustuksella.

 
 

Nyt kymmenen kuukautta myöhemmin olemme saaneet kymmeniä ihmisiä mukaan tekemään kampanjaa. Se on ollut välillä rankkaa, koska kaikki työ tehdään vapaaehtoisvoimin, mutta myös myös valtavan innostavaa.  Mahtavaa, että tämä kampanja on vihdoin käsillä!

 
 
Kampanja- ja hankesuunnitelmia.

Kampanja- ja hankesuunnitelmia.